Příběh falešného resortu v Súdánu provozovaného Mosadem se dočkal filmového zpracování

V osmdesátých letech se turisté ze západní Evropy vydávali potápět k Rudému moři mimo jiné do letoviska Arús v Súdánu. Nemohli přitom tušit, že si užívají dovolenou v zařízení izraelské tajné služby Mosad. Na potápěčské centrum je lákaly mnohé západní cestovní kanceláře. Byl to přitom krycí objekt pro jednu z nejzajímavějších izraelských zpravodajských operací. Teď přichází do distribuce filmové zpracování.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký snímek The Red Sea Diving Resort, volně přeloženo jako Potápěčské centrum u Rudého moře režíroval izraelský režisér Gideon Raff. Izraelské noviny i publikum snímek přesto občas označují za až příliš hollywoodský.

Nezachycuje podle některých atmosféru nebo záměr celé akce, o které pojednává. Nicméně je to poprvé, kdy se tato zápletka dostává mezi veřejnost a popularizuje se. Mosad totiž dlouho držel informace pod pokličkou a až před 12 lety jeden z účastníků operace, Gat Schimron, vydal knihu s názvem Přiveďte mi etiopské židy a tam poprvé popisuje podrobnosti operace - alespoň to, co mu Mosad dovolil.

Zemřel izraelský agent Ejtan, který se podílel na únosu nacisty Eichmanna z Argentiny

Číst článek

Celá operace, která se jmenovala Bratři, měla za cíl záchranu etiopských židů. V Etiopii v druhé polovině 70. let byla občanská válka a hladomor a tamní černí židé trpěli stejně jako ostatní.

Mosad se zasadil o to, aby židé z Etiopie utíkali do súdánských humanitárních táborů. Tam ovšem panovaly strašné podmínky, a tak izraelská vláda rozhodla, že se je ze Súdánu pokusí dostat do Izraele.

Ale vztahy mezi Izraelem a Súdánem tehdy rozhodně nebyly dobré. Súdánu tehdy vládl islamistický prezident Gaafar Nimeiri. Proto se musela vymyslet nějaká krycí operace. A tak vzniklo falešné potápěčské centrum.

Agenti Mosadu tam byli normálními instruktory potápění a zároveň, když nebyla zrovna sezona, jezdili po táborech v Súdánu a z nich odváželi etiopské židy, které potom tajně na lodích převáželi do Izraele.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme