Na co do otevřených kin? Program vyplní oscarové filmy, starší kousky i očekávané premiéry

Pokladna pražského kina Světozor | Foto: Alex Timpau | Zdroj: Aerofilms

Pondělní rozvolnění koronavirových opatření s sebou přinese znovuotevření kin. Ta zůstávala zavřená od poloviny října. Přestože největší řetězce kvůli zákazu konzumace občerstvení v sálech zatím neotevřou, menší kina už se diváků nemohou dočkat. Do jejich programu se vrátí loňské tituly, které se v kinech zatím moc neohřály, chystají se ale i premiéry očekávaných hollywoodských trháků.

Tento článek je více než rok starý.

Kino Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už konec května bude programově velmi pestrý. Do kin se například podívá absurdní podobenství o domácím násilí Žáby bez jazyka nebo vítěz Oscara pro nejlepší originální scénář, stylizovaný revenge thriller Nadějná mladá žena.

Jednou z prvních premiér bude režijní a scenáristický debut Vigga Mortensena Ještě máme čas. Snímek inspirovaný dětstvím a dospíváním tohoto amerického herce vypráví o vztahu liberálního Johna v podání Mortensena a jeho stárnoucího konzervativního otce, kterého si zahrál Lance Henriksen.

Na velkém plátně se diváci dočkají i vizuálně strhujících Služebníků, vítěze hlavní soutěže loňského Febiofestu, nebo rumunského Smolného pichu aneb Pitomýho porna, který obdržel Zlatého medvěda na Berlinale.

Dánští Rytíři spravedlnosti objevují půvab lidských vztahů na cestě k sebezáchově

Číst článek

Z reprízovaných titulů nebude chybět Cenou Akademie oceněný Chlast v hlavní roli s Madsem Mikkelsenem, kterého si diváci budou moct užít ještě v černé tragikomedii Rytíři spravedlnosti, nebo také český Šarlatán či Krajina ve stínu.

V červnu se dostane na příznivce dokumentárních filmů. Nejdříve kina uvedou nový časosběr Heleny Třeštíkové s názvem Anny, který sleduje životní příběh stárnoucí prostitutky a v uplynulém týdnu získal Hlavní cenu na festivalu v Mnichově. K němu se na konci měsíce přidá vítězný snímek z MFDF Ji.hlava Nová šichta.

České novinky doplní komedie Matky s Hanou Vagnerovou, Petrou Hřebíčkovou, Sandrou Novákovou a Gabrielou Marcinkovou v hlavních rolích.

Pokračování číslo devět se dočká dávno už nejenom automobilová série Rychle a zběsile, svou trošku napětí zažije ale i Bob Odenkirk v akčním thrilleru Nikdo nebo trojice es Robert De Niro, Morgan Freeman a Tommy Lee Jones v komediálně ladeném Podfuku za všechny prachy. Pokusit se nevydat ani hlásku se pak pokusí Emily Bluntová v očekávaném sequelu hororu Tiché místo.

Hned začátku měsíce se svého českého uvedení konečně dočká Země nomádů, která byla minulý měsíc oceněna Oscarem pro nejlepší film roku. Dojde ale i na animované snímky, oscarovou Duši a premiérového Lucu. Minulost záporačky Cruelly de Vil ze známé disneyovky o 101 dalmatinech odhalí Cruella. Hlavní roli v ní ztvárnila Emma Stoneová. 

Slovenští Služebníci patří k nejlépe vypadajícím filmům, domácí obrazovka jim ale nesluší

Číst článek

Červenec přinese premiéru první marvelovky po dvou letech. V Black Widow se po boku titulní Černé vdovy s tváří Scarlet Johanssonové představí Florence Pughová nebo Rachel Weiszová. Vyrovnanou dávku akce a humoru pak naservíruje Zabijákova žena a bodyguard, pokračování Zabijáka a bodyguarda z roku 2017.

Do kin se konečně dostane také měsíce odkládaná filmová adaptace stejnojmenného knihy Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel, ve které čtyři kamarádi (Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann) vyhlásí válku scvrkávání varlat a krizi středního věku plněním odvážných úkolů.

Multikina zatím neotevřou

Od pondělí 24. května se bude moci kulturních akcí venku zúčastnit až 1000 lidí, může ale být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Budou se moci konat také akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků. Pořadatelé ale mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity.

Návštěvníci kina a dalších vnitřních akcí musí mít antigenní test ne starší 72 hodin nebo negativní PCR test ne starší sedm dní či jsou 14 dní od ukončeného očkování nebo jsou do 90 dní od prodělání onemocnění covid-19.

Znovuotevření kin podle dřívějšího prohlášení nevyužije síť multikin Cinestar. Problémem je uvažovaný zákaz prodeje občerstvení, které pro provozovatele představuje výraznou finanční ztrátu.

„Cinestar neotevře. A pokud je mi známo, tak žádná multikina,“ sdělil ČTK ředitel Cinestaru Jan Bradáč. Více než rok státním autoritám vysvětlujeme, že se kina bez povolené konzumace uvnitř sálů nemohou otevřít. Je to ekonomicky problematické. Polovina publika tam kvůli tomu prostě nezavítá,“ dodal pro Radiožurnál.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme