‚Srdcervoucí černobílý film.‘ Nabarvené ptáče se dostalo do výběru hollywoodských kritiků

Americký magazín The Hollywood Reporter zařadil český film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče do výběru dvaceti nejlepších snímků z filmových festivalů letošního podzimu. Snímek časopis označil za „ponurý a násilný odraz krutosti lidské povahy“.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kotlár (uprostřed) ve filmu Nabarvené ptáče

Petr Kotlár (uprostřed) ve filmu Nabarvené ptáče | Foto: Jan Dobrovský | Zdroj: Bioscop

Nabarvené ptáče se tak ocitlo vedle filmů jako jsou psychologický thriller Joker s Joaquinem Phoenixem, historické drama The King, kde zazářil nadějný mladý herec Timothée Chalamet, komediální drama Marriage Story se Scarlett Johanssonovou a Adamem Driverem či The Two Popes s Anthonym Hopkinsem.

Jitka Čvančarová o natáčení filmu Nabarvené ptáče: Cítili jsme, že zhmotňujeme poslání

Číst článek

Román Jerzyho Kosińského o nejmenovaném chlapci, který putuje po východní Evropě na konci druhé světové války, byl podle The Hollywood Reporter fantasticky upraven pro velké plátno. „V srdcervoucím černobílém filmu ožily hrůzy holokaustu viděné temnýma očima mimořádného nováčka Petra Kotlára,“ uvedl list.

Film Nabarvené ptáče zazářil na festivalech v Benátkách a Torontu a 11. září měl svou pražskou premiéru, ve čtvrtek vstoupil do tuzemských kin. Snímek je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy, vnímán rozporuplně. Některým divákům vadí zobrazované násilí a krutost, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme