Návrat TGM do vlasti. Filmový archiv ukrývá málo známé záběry prvního československého prezidenta

Mezi 150 miliony metry filmových pásů v Národním filmovém archivu je také několik stovek metrů, na kterých je zaznamenán vznik samostatného Československa. A i když se záběry s Tomášem Garriguem Masarykem na televizních obrazovkách nebo na fotografiích objevují poměrně často, přesto mají kurátoři a restaurátoři sbírek stále co nového objevovat.

Reportáž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usměvavá drobná plavovláska v bílém plášti vyndává z plastové zelené krabice asi tříkilogramový filmový pás a nasazuje jej na speciální převíjecí stůl. Mimo čtyř kotoučů jsou u něj po stranách připevněné reprobedny. Uprostřed stolu je umístěna obrazovka, na které je obsah filmu vidět.

„Je to film Návrat prezidenta T. G. Masaryka do vlasti v roce 1918. Je to film němý, s mezititulky,“ popisuje Radiožurnálu restaurátorka filmů Eva Smělá.

Staré filmy, jak je neznáte. Filmový archiv vytvořil nové trailery pro českou klasiku

Číst článek

Několik desítek asi dvouminutových černobílých záběrů pořídil jeden z bratrů Deglových. Karel Degl se od roku 1916 věnoval režii a pracoval pro filmové laboratoře Lucernafilm. O tři roky později založil společně s bratrem Emanuelem rodinnou firmu. Už od roku 1918 zaznamenávali společenské i politické dění v době první republiky.

Natáčeli, i když se Tomáš Garrigue Masaryk v prosinci roku 1918 vracel po svém pobytu v zahraničí zpět do vlasti. Jel vlakem a postupně navštěvoval České Budějovice, Tábor a Benešov. Na nádraží ho vítaly stovky lidí, zástupci města, vojenští hodnostáři i řadoví vojáci. Na každé zastávce mu dvojice žen nabídla chléb se solí. 

Stejně tak i 21. prosince roku 1918, když vystoupil na pražském Wilsonově nádraží. Na záběru má oblečený tmavý zimní kabát a klobouk. Jakmile vystoupí z vagonu, smekne ho a pozdraví zástupce města. Dokument Národní filmový archiv na promítání nepůjčuje, záběry běžně k vidění nejsou.

Originál zůstane pro další generace

Film s dokumentárními záběry trval asi 15 minut. Když skončil, zamířila jsem do druhého patra Národního filmového archivu, kde jsou pracoviště kurátorů, kteří pečují o písemné doklady k filmům.

„Dějiny kinematografie nejsou jen samotné filmy, ale i doprovodné materiály s nimi související,“ vysvětluje Radiožurnálu vedoucí oddělení písemných archiválií Tomáš Lachman.

Soupis mezititulků k filmu Návrat prezidenta T. G. Masaryka do vlasti v roce 1918 | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

„Máme tu připraveny titulkové listiny, to jsou soupisy mezititulků, které se objevovaly na filmech a popisovaly divákům, koho na záběrech vidí, případně jaké události jsou na záběrech zobrazeny. Tyto papíry vznikaly v době, kdy fungovala společnost Bratři Deglové,“ dodává Lachman.

Zatímco popisky psané strojem bratry Deglovými před námi leží na stole a můžeme se jich bez ostychu dotknout, pro 100 let starý autentický filmový pás se záběry Tomáše Garrigua Masaryka pořídil Národní filmový archiv kopie. Originál je z vysoce hořlavého materiálu a je uložen v trezoru. Zůstane tak bezpečně uchován i pro další generace.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme