Ve věku 100 let zemřel Artur Brauner, významný německý filmový producent

Ve věku 100 let v neděli zemřel německý filmový producent Artur Brauner. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na jeho rodinu. Polský rodák se stal po druhé světové válce jedním z nejúspěšnějších filmových producentů v Německu. Mimo jiné produkoval film českého režiséra Františka Čápa Stopa vede do Berlína a německo-český film Poslední vlak, který režírovali Joseph Vilsmaier a Dana Vávrová.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brauner se narodil v židovské rodině v polském městě Lodž.

Brauner se narodil v židovské rodině v polském městě Lodž. | Zdroj: ČTK

Brauner se narodil v židovské rodině v polském městě Lodž. Za války ztratil v koncentračních táborech 49 příbuzných a řada filmů, které produkoval, vypráví o osudech obětí holokaustu. Film Agnieszky Hollandové Evropa, Evropa získal Zlatý glóbus a nominaci na Oscara za nejlepší scénář.

Spolupodílel se na produkci oscarového filmu Zahrada Finzi-Continiů, který režíroval Vittorio de Sica. Nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film dostaly také jím produkované filmy Bittere Ernte režisérky Hollandové a Hanussen Istvána Szabóa.

Po válce založil v Německu společnost CCC Film, která vytvořila kolem 700 filmů a televizních pořadů. Produkoval rovněž filmy natočené podle knih Karla Maye Old Shatterhand a Žut či německý film Der brave Soldat Schwejk natočený podle knihy Jaroslava Haška.

čtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme