‚Zrušte Netflix.‘ Francouzský snímek o náctiletých dívkách spustil v USA vlnu kritiky

Streamovací platforma Netflix čelí v USA vlně kritiky a výzvám k bojkotu za to, že ve středu zařadila do svého výběru francouzskou komedii Mignonnes (Kočičky). Hashtag #CancelNetflix (#ZrušteNetflix) sdílelo na twitteru přes 200 tisíc lidí, napsala v pátek agentura AFP. K výzvě se přidali i někteří politici Republikánské strany.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle kritiků francouzská komedie sexualizuje těla hlavních představitelek, jež jsou, ve filmu i v realitě, nezletilé. Tím se podle nich dopouští pornografie.

Hashtag #CancelNetflix, který používají kritici snímku, sdílelo na twitteru přes 200 tisíc profilů, čímž se jednu dobu stal nejpoužívanějším na této sociální síti. K výzvám k bojkotu se připojilo i několik místních politiků Republikánské strany.

On-line platforma kritiku odmítá. „Mignonnes je vyprávění se společenským přesahem proti sexualizaci dětí a dospívajících,“ uvedla jedna z mluvčích platformy. Podobným námitkám čelil Netflix i v srpnu, kdy zveřejnil uváděcí plakát filmu. Platforma plakát nakonec stáhla.

Na obranu filmu vystoupila například herečka Tessa Thompsonová, známá ze snímků Creed nebo Avengers: Endgame, a označila ho za nádherný. „Umožnil, aby se projevil nový hlas,“ napsala o filmu.

#CUTIES is a beautiful film. It gutted me at @SundanceFilmFestival. It introduces a fresh voice at the helm. She’s a French Senegalese Black woman mining her experiences. The film comments on the hyper-sexualization of preadolescent girls. Disappointed to see the current discourse. 😞

23:48 – 20. 08. 2020

3317 17027

Francouzská komedie Mignonnes (Kočičky) vypráví příběh 11leté dívky Amy, která žije na severním předměstí Paříže v nepříliš fungující rodině. Amy a její kamarádky se pohybují mezi přísnými pravidly svého rodinného prostředí a tlakem na obnažení svých těl, kterému jsou vystaveny na sociálních sítích.

Film, který je celovečerním debutem francouzsko-senegalské režisérky Maïmouny Doucouréové, byl oceněn na letošním ročníku amerického filmového festivalu nezávislých snímků Sundance.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme