Česko má v boji o ‚evropské Oscary‘ dvě želízka v ohni. Ve finále jsou Nabarvené ptáče i Šarlatán

Do finále letošních 33. Evropských filmových cen (EFA) se dostaly dva filmy s českou účastí. V kategorii pro nejlepší režii má nominaci Agnieszka Hollandová za film Šarlatán. Mezi nejlepšími šesti filmy pak figuruje Nabarvené ptáče, které natočil i produkoval Václav Marhoul. Finálové nominace v úterý vyhlašovala Evropská filmová akademie v rámci festivalu ve španělské Seville.

Tento článek je více než rok starý.

Sevilla (Aktualizováno: 13:53 10. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kotlár ve filmu Nabarvené ptáče

Petr Kotlár ve filmu Nabarvené ptáče | Foto: Jan Dobrovský | Zdroj: Bioscop

Předseda představenstva EFA Mike Downey v tiskové zprávě uvedl, že se filmová akademie rozhodla rozšířit nominace dvou kategorií na šest.

„S cílem otevřít platformu pro více evropských filmů v době, která je pro evropskou kinematografii a umělce tak obtížná, se rada EFA rozhodla výjimečně rozšířit nominace v kategoriích celovečerních hraných filmů a dokumentů z pěti na šest,“ sdělil.

Ceny se označují za evropské Oscary. Vítěze bude vybírat více než 3800 členů EFA. Slavnostní vyhlášení se odehraje od 8. do 12. prosince v islandském hlavním městě Reykjavíku.

Nabarvené ptáče se ve velmi slušné konkurenci dostalo mezi pět nejlepší evropských filmů roku. #EFA2020

12:15 – 10. 11. 2020

5

Nabarvené ptáče bylo zařazeno už do hlavní soutěže 76. ročníku festivalu v Benátkách, kde snímek získal i cenu UNICEF. Dostal se i do oficiálního výběru festivalu v Torontu, Chicagu nebo Londýně.

V Česku Nabarvené ptáče dostalo osm Českých lvů. Drama z období druhé světové války je adaptací bestselleru spisovatele Jerzyho Kosińského. Česko-ukrajinsko-slovenský snímek produkovala Marhoulova společnost Silver Screen.

Šarlatán jede na Oscary. Česko posílá do boje o nejlepší zahraniční film drama Agnieszky Hollandové

Číst článek

Drama režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán vzniklo podle scénáře Marka Epsteina a sleduje život léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který léčil statisíce lidí, byl ale perzekvován nacisty i komunisty.

Film vznikl v koprodukci Česka, Irska, Polska a Slovenska. Světovou premiéru měl na letošním Berlinale a byl zařazen do oficiálního výběru na festivalech v Telluride, Chicagu, Moskvě nebo Tallinnu.

Česká filmová a televizní akademie vyslala Šarlatána do boje o nominaci na amerického Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Největší český úspěch v tomto evropském ocenění se datuje do roku 2008, kdy cenu za nejlepší dokumentární film získal film René režisérky Heleny Třeštíkové a v roce 2012 vyhrál cenu za nejlepší animovaný film Tomáš Luňák se snímkem Alois Nebel.

aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme