Joker si vysloužil 11 nominací na britské ceny BAFTA, k favoritům patří i Tenkrát v Hollywoodu a Irčan

Temné drama Joker s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli posbíralo 11 nominací na letošní ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) a má tak nejlepší výchozí pozici před slavnostním předáváním, které je na programu 2. února. V hlavní kategorii s ním bude soupeřit mimo jiné nová gangsterka Martina Scorseseho Irčan a snímek Tenkrát v Hollywoodu z dílny Quentina Tarantina. Oba tyto filmy mají po deseti nominacích.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejnovějšího Jokera si zahrál Joaquin Phoenix.

Nejnovějšího Jokera si zahrál Joaquin Phoenix. | Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy | Zdroj: Profimedia

V boji o nejlepší film uplynulého roku nebude chybět ani válečný snímek 1917, který v neděli získal Zlatý glóbus pro nejlepší drama loňského roku. Jeho režisér Sam Mendes byl zároveň oceněn za nejlepší režii.

Pětici finalistů cen Britské akademie doplňuje Parazit jihokorejského tvůrce Pona Džun-hoa, který zase triumfoval na loňském festivalu v Cannes.

Novinky Nolana, Wrighta a Andersona, pokračování Bonda i hraná Mulan. Jaký bude filmový rok 2020?

Číst článek

Tvůrce Jokera Todd Phillips, Scorsese, Tarantino, Mendes a Pon Džun-ho zároveň tvoří výběr na ocenění za nejlepší výkon režiséra. Joker je kromě toho navržen na ceny za adaptovaný scénář, původní hudbu, střih či kinematografii.

Americký herec Phoenix, jehož postava v tomto filmu začíná v pozici zranitelného samotáře a přetváří se do sebevědomého zločince, pak může na cenách britské akademie přidat další individuální úspěch po zisku Zlatého glóbu za nejlepší mužský výkon v dramatu.

Konkurovat mu budou hvězda filmu Tenkrát v Hollywoodu Leonardo DiCaprio, protagonista snímku Rocketman o zpěvákovi Eltonu Johnovi Taron Edgerton, Adam Driver se svou rolí v dramatu Manželská historie a Jonathan Pryce, který zářil ve filmu Dva papežové.

Předzvěst Oscarů

Triumf ze Zlatých glóbů muže zopakovat také Renée Zellwegerová nominovaná za ztvárnění herečky a zpěvačky Judy Garlandové ve snímku Judy. Ve výběru výkonů hereček v hlavních rolích je také druhá hlavní tvář filmu Manželská historie Scarlett Johanssonová, nominaci má i Saoirse Ronanová (Malé ženy), Charlize Theronová (Bombshell) a Jessie Buckleyová (Wild Rose).

Podobně jako Zlaté glóby jsou i ceny BAFTA vnímány jako předzvěst Oscarů. Loni se například americká filmová akademie s tou britskou shodla v hodnocení nejlepší režie i ve všech hereckých kategoriích kromě herečky ve vedlejší roli.

O ceny BAFTA se může ucházet jakýkoli film, který se v daném roce promítal v britských kinech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme