Ovlivnil několik generací diváků a posluchačů, vysvětluje Sommerová, proč natočila dokument o Jiřím Suchém

Ve střižně jsem byla v bojové pohotovosti, měla jsem velkou zodpovědnost, říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu režisérka Olga Sommerová, která natočila dokument Jiří Suchý - Lehce s životem se prát. A jak sama říká, je ráda, že Jiřího Suchého film potěšil.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhovor z karlovarského festivalu s dokumentaristkou Olgou Sommerovou o dokumentu Jiří Suchý - Lehce s životem se prát.

Rozhovor z karlovarského festivalu s dokumentaristkou Olgou Sommerovou o dokumentu Jiří Suchý - Lehce s životem se prát. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Režisérka Olga Sommerová připomíná, tvorba Jiřího Suchého je velmi rozsáhlá – napsal 1400 textů písní, psal také divadelní hry a další texty. „Musela jsem se rozhodnout, co tam z toho života a z tvorby bude,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor z karlovarského festivalu s dokumentaristkou Olgou Sommerovou o dokumentu Jiří Suchý - Lehce s životem se prát

Pro ni samotnou měl Jiří Suchý v životě obrovský přínos, jeho písně vnímala od mládí a byl součástí jejího vnímání kulturního prostoru země. „Je to člověk, který ovlivnil několik generací diváků a posluchačů,“ vyzdvihuje.

Zápas s režimem nebyl lehký

Jiřího Suchého také vnímá jako osobnost, která se ctí prošla obdobím normalizace, atakovala ho státní bezpečnost a s komunistickým režimem neustále bojoval. „Hrozně si toho považuji, je to nejenom básník a umělec, ale člověk, který si zachoval svou integritu a bolševikovi se nedal,“ dodává.

Dokument zachycuje i soukromý život umělce – ze všech filmů Olgu Sommerovou pustil Jiří Suchý nejdál, co se týče soukromí.

„Přišly rány osudu, zemřela mu manželka, která byla jeho kolegyní… A pak přišla ta tragédie, že zemřel v roce 1969 Jiří Šlitr,“ říká Olga Sommerová, podle které Jiří Suchý musel překonat mnohé rány osudu.

Dokument Jiří Suchý - Lehce s životem se prát má premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech. Do běžné distribuce jde film v září.

Vladimír Kroc, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme