Cena pro Caina, zahájení se Zátopkem. Ve Varech začal filmový festival

V Karlových Varech v pátek po roční pauze a v netradičním srpnovém termínu odstartoval 55. ročník mezinárodního filmového festivalu. O jeho zahájení se postaral snímek Davida Ondříčka Zátopek. Ještě předtím během slavnostního ceremoniálu převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii britský herec a držitel dvou Oscarů Michael Caine. Festival potrvá do soboty 28. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Karlovy Vary (Aktualizováno: 20:25 20. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Caine převzal z rukou Jiřího Bartošky cenu na filmovém festivalu v Karlových Varech

Michael Caine převzal z rukou Jiřího Bartošky cenu na filmovém festivalu v Karlových Varech | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Cenu prezidenta festivalu převezme při slavnostním zakončení také americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. Do Varů rovněž v závěru přehlídky přijel americký herec Johnny Depp. Program ho ovšem představil především jako producenta.

Cenu prezidenta festivalu pro domácí filmové tvůrce převezme na slavnostním zakončení festivalu oscarový režisér Jan Svěrák. Ve čtvrtek tu uvede svůj snímek Jízda, který získal na 30. ročníku festivalu v roce 1995 Křišťálový globus pro nejlepší film.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Festival v rámci dvou soutěžních sekcí – Hlavní soutěže a Soutěže Na východ od Západu – a nesoutěžního programu Zvláštní uvedení představí 32 premiér. Obě soutěžní sekce se letos vedle hraných snímků otevírají i filmům dokumentárním.

Na programu nechybí ani třináct filmů z tuzemské produkce. Vedle Zátopka je to třeba novinka režiséra Olma Omerzua s názvem Atlas ptáků, animované Moje slunce Mad oceněné na festivalu v Annecy nebo prvotina Šimona Holého Zrcadla ve tmě.

První projekce se konaly už v pátek ráno. Vstupenky na ně se začaly prodávat ve čtvrtek dopoledne, první filmoví fanoušci ale stáli ve frontě už od středy.

Letos je třeba pořídit si ke vstupenkám ještě pásku na ruku, která je dokladem o bezinfekčnosti každého návštěvníka a umožní vstup na festivalové akce. Vstup na všechny projekce je navíc možný jen se zakrytím dýchacích cest.

Kristina Roháčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme