Vítězným snímkem festivalu ve Varech je íránské Nadějné léto, nejlepší herecký výkon předvedl Finger

Šestapadesátý ročník karlovarského festivalu zná své vítěze. Křišťálový glóbus pro nejlepší film připadl íránskému sociálnímu dramatu Nadějné léto, důvod k oslavám dostali ale i čeští tvůrci. Sugestivní drama z léta 1968 vyneslo cenu své režisérce Beatě Parkanové i hlavnímu hereckému představiteli Martinu Fingerovi. Novou sekci Proxima pokřtilo vítězství dokumentu Zkouška umění. Server iROZHLAS.cz sledoval festivalové dění v online reportáži.

Sledovali jsme online Karlovy Vary (Aktualizováno: 21:47 9. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na 170 filmů letos čekalo diváky na karlovarském filmovém festivalu, který se po koronavirové roční pauze a loňském odkladu na konec srpna vrátil do svého tradičního termínu na začátku letních prázdnin. 

První festivalový den odstartoval v pátek 1. července v 9.00 projekcí napínavého mexicko-amerického snímku Bedna, poslední filmy si pořadatelé schovali na půlnoc v sobotu 9. července. Program byl rozdělený do dvanácti kinosálů, ve světových premiérách se mimo jiné představilo sedm nových českých filmů.

Když hrajete záporáky, potřebujete hodně empatie, říká oscarový herec Benicio del Toro

Číst článek

Oficiální zahájení ve Velkém sále hotelu Thermal mělo podobu slavnostního ceremoniálu s tradiční choreografií připravenou bratry Šimonem a Michalem Cabanovými. Večer zčásti patřil vzpomínce bývalé dlouholeté programové ředitelce festivalu Evě Zaoralové, která letos v březnu zemřela. 

Při zakončení pak došlo na rozdávání festivalových cen. Kromě těch pro tvůrce a protagonisty snímků, které se objevily ve dvou soutěžních kategoriích – Hlavní soutěži a sekci Proxima – se předávaly i ty speciální, věnované zahraničním hostům přehlídky.

Australský herec Geoffrey Rush si osobně převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, Cena prezidenta festivalu zase připadla americkému herci Beniciu del Torovi. Z českých tvůrců byl Cenou prezidenta festivalu oceněn Bolek Polívka. K významným hostům letošního karlovarské přehlídky vedle nich patřil také americký herec Liev Schreiber.  

Roli zahajovacího filmu získala italská romantická tragikomedie Superhrdinové v režii Paola Genoveseho. Festivalové finále opatřilo výstřední fantasy Tři tisíce let touhy s Tildou Swinton a Idrisem Elbou v hlavních rolích.

V online reportáži jsme sledovali průběžné festivalové dění. Najdete v ní krátké postřehy k atmosféře v Karlových Varech, novinky z filmového světa i minirecenze na uváděné premiéry.

Kristina Roháčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme