Dojetí, romantické duo a show bez moderátora. Připomeňte si důležité momenty z předávání Oscarů

Hollywood má za sebou jednadevadesátý ročník Oscarů. Nejlepším filmem je Zelená kniha, bodovaly i snímky Bohemian Rhapsody nebo Roma. Kromě ocenění pro nejlepší filmové počiny si diváci večer zapamatují i díky několika emotivním momentům a „historickým poprvé“. Připravili jsme pro vás jejich přehled.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dojatá Colmanová. V hlavních hereckých kategoriích ocenila Akademie Olivii Colmanovou za roli královny Anny v kostýmní tragikomedii Favoritka. Dojatá Colmanová cenu přebírala s neskrývaným odjetím, její ocenění se v sále setkalo s bujarým potleskem.

„Tohle je vlastně docela stresující,“ řekla napůl žertem k slzám dojatá herečka při svém děkovném projevu.

Radost a Spike Lee. Režisér Spike Lee se dočkal svého prvního Oscara, což nejupřímněji oslavil předávající herec Samuel L. Jackson. Leeho scénář k filmu BlacKkKlansman, na kterém se podílel s Charliem Wachtelem, Davidem Rabinowitzem a Kevinem Willmottem, se stal nejlepším adaptovaným scénářem.  

Při projevu vzdal Lee hold černochům, kteří byli zavlečeni do Severní Ameriky jako otroci.

Jako v duchovi. Za jeden z nejemotivnějších momentů označují zahraniční média vystoupení zpěvačky a herečky Lady Gaga a jejího partnera z filmu Zrodila se hvězda Bradleyho Coopera. Oba na pódiu zazpívali hit Shallow.

Jejich vystoupení přitom někteří lidé na sociálních sítích humorně přirovnávají ke scéně Patricka Swayzeho a Demi Moorové ve filmu Duch.

Bez moderátora. Letošní předávání Oscarů se muselo obejít bez moderátora, a to poprvé po 30 letech. Původně se úlohy měl zhostit komik Kevin Hart, ten se toho ale vzdal poté, co se snesla kritika na jeho starší příspěvky na twitteru, které obsahovaly homofobní urážky. 

Nejlepším filmem roku je road movie Zelená kniha. Oscarové výkony podali Malek a Colmanová

Číst článek

Pořadatelé diváky několik týdnů napínali, nakonec ale za Harta žádnou náhradu nenašli. 

Na pódiu se tak jako uvaděči jednotlivých kategorií vystřídala řada známých tváří včetně Helen Mirrenové, Sereny Williamsové či Julie Robertsové.

Oscar pro Marvel. Cenu pro nejlepší kostýmy předávali v groteskních kostýmech herečka Melissa McCarthyová a Brian Tyree Henry. Získala ji Ruth A. Carterová za superhrdinský snímek Black Panther. Jde přitom o prvního Oscara pro komiksové Marvel Studios.

Melissa McCarthyová a Brian Tyree Henry | Zdroj: Reuters

Ženy, migranti a sexuální menšiny. Jednadevadesátý ročník Oscarů se celkově nesl ve znamení žen, ale i imigrantů či sexuálních a rasových menšin, které povzbuzovala řada oceněných. Podle agentury AP vyhrálo Oscara nejvíce žen a nejvíce černochů v historii. Na pódiu se kromě angličtiny hovořilo i španělsky a vyzývalo se k toleranci a porozumění. Například herec Rami Malek zdůraznil, že jeho rodiče jsou imigranti a on je první generací Američanů v jeho rodině.

Diamant od Tiffanyho. Předávání Oscarů je tradičně sledováno i odborníky na módní trendy. Jejich pozornosti tentokrát neunikla například róba Lady Gaga. Ta dorazila na letošní předávání v černých šatech od Alexandera McQueena, které s výjimkou výrazného plastického detailu na bocích vypadaly překvapivě umírněně.

Zaujal ovšem náhrdelník, kterým róbu doplnila – diamant o váze 128,54 karátu v hodnotě 30 milionů dolarů (asi 678 milionů korun), který měla Audrey Hepburnová při focení propagačních snímků ke slavnému filmu Snídaně u Tiffanyho.

Přečtěte si online reportáž z předávání Oscarů i kompletní seznam oceněných.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme