Oscarový režisér filmů Vlk z Wall Street, Taxikář či Skrytá identita Martin Scorsese slaví 75. narozeniny

Od krátkých filmů až po celovečerní snímky, které znají lidé po celém světě. Přesně to je případ režiséra Martina Scorseseho, který v pátek slaví 75. narozeniny. Režíroval filmy jako Gangy v New Yorku, Vlk z Wall Street a v roce 2016 i film Silence (Mlčení). Jeho režisérská kariéra začala v 60. letech minulého století.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Martin Scorsese

Režisér Martin Scorsese | Zdroj: Repro Twitter

Martin Scorsese začínal jako režisér krátkých filmů. Snímek z roku 1967 Kdo to klepe na moje dveře byl jeho prvním celovečerním filmem, ve kterém si zahrál i mladý herec Harvey Keitel. Právě tímto filmem se Scorsese zapsal do povědomí nejen filmových kritiků.

V 70. letech se Scorsese seznámil s americkým hercem Robertem De Nirem, který se stal jeho blízkým přítelem a spolupracovníkem. Společně natočili mj. film Špinavé ulice, ve kterém se objevují hlavní témata Scorseseho filmů - organizovaný zločin, násilí a náboženské problémy.

DiCaprio možná půjde svědčit k soudu. Kvůli muži, který se poznal ve Vlkovi z Wall street

Číst článek

Typickým Scorseseho znakem jsou i bleskurychlé střihy a záběry z nejrůznějších úhlů - jako je to vidět třeba ve filmu Taxikář z roku 1976. V tomto snímku šokoval veřejnost příběhem násilného portrétu taxikáře, který podléhá krutému prostřetí nočního Manhattanu.

Scorsese spolupracoval také s americkým hercem Leonardem DiCapriem. Například v roce 2004 společně natočili úspěšný film Letec a o devět let později Vlk z Wall Street. Stejně jako DiCaprio, i Martin Scorsese čekal dlouho na Oscara. Po 27 letech od první nominace se ale dočkal. Prvního a zatím stále jediného Oscara získal za režii filmu Skrytá identita z roku 2006.

V současné době pracuje na svém dalším filmu z mafiánského prostředí. The Irishman by měl mít premiéru v roce 2018 a sejít by se v něm měli herci jako Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci a Harvey Keitel.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme