Oscary mají nová pravidla. Aby film dosáhl na hlavní cenu, budou v něm muset být zastoupeny menšiny

Americká Akademie filmového umění a věd, která každoročně předává ocenění známé jako Oscar, v úterý představila nové stanovy, které musí snímky dodržet, aby se mohly od roku 2024 ucházet o sošku pro nejlepší film. Pravidla se týkají zastoupení žen, lidí se zdravotním postižením a rasových a sexuálních menšin nejen před kamerou, ale i například v rámci propagace a distribuce filmu.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny Oscar (ilustrační foto)

Ceny Oscar (ilustrační foto) | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Stanovy budou po následující tři ročníky udílení cen sloužit pouze jako doporučení. Aby se projekty mohly ucházet o nominaci v kategorii nejlepší film během 96. ročníku Oscarů v roce 2024, budou muset splnit dva ze čtyř nových standardů.

První se týká reprezentace osob a témat ve filmu samotném. Hlavní či výraznou roli musí mít zástupce rasové či etnické menšiny nebo musí alespoň 30 procent herců ve vedlejších či epizodních rolích tvořit ženy, zástupci rasových, etnických a LGBTQ skupin nebo lidé se zdravotním postižením.

Berlinale v roce 2021 bude. Filmový festival poprvé genderově spojí herecké ceny

Číst článek

Snímek také první podmínku splní, pokud se jeho hlavní dějová linka nebo téma filmu zaměřuje na osoby ze zmíněných skupin.

Další část se týká zastoupení sledovaných skupin lidí ve štábu nebo také v čele v kreativních a technických odvětvích, jako je kamera, režie, střih, produkce, návrh kostýmů, výprava a dekorace, masky, zvuk, speciální efekty, casting nebo scénář.

Třetí a čtvrté pravidlo ukládají stejné požadavky na pracovníky, kteří se podílejí na marketingu a distribuci nebo jsou placenými stážisty distribuční společnosti daného snímku.

Jak upozorňují někteří američtí novináři, žádné výrazné změny se ale diváci dočkat nemusí. Nová pravidla se totiž dají dodržet mnohem snadněji, než se může zdát, a filmy nominované například během loňských Oscarů by stále zvládly projít. 

Inspirace v Británii

Nová pravidla mají podle společného prohlášení prezidenta akademie Davida Rubina a výkonné ředitelky Dawn Hudsonové přispět k lepší reprezentaci rozmanitého diváctva. „Věříme, že tyto standardy budou katalyzátorem dlouhodobých a zásadních změn v našem odvětví,“ uvedli.

Organizace v prohlášení dodává, že požadavky na snímky v dalších kategoriích zůstávají beze změn. Pokud se o nominaci v kategorii nejlepší film bude ucházet animované, dokumentární nebo cizojazyčné dílo, bude jako takové posuzováno zvlášť.

Oznámení ráno kvitovala Britská akademie filmového a televizního umění (BAFTA). „V roce 2016 jsme představili velmi podobné podmínky v souvislosti s posuzováním cen v kategoriích nejlepší britský film a nejlepší britský debut. Každý rok tyto stanovy znovu posuzujeme a rozšiřujeme,“ uvedl předseda filmové komise BAFTA Marc Samuelson.

Právě ve Velké Británii, konkrétně u stanov Britského filmového institutu, podle kterého je posuzována finanční podpora filmových projektů, nebo u už zmíněných cen BAFTA se americká Akademie s novými pravidly nejvíce inspirovala.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme