Pod dlažbou je pláž! zní z Ostravy. Festivalové OKO přivítá kameramanku Hry o trůny

Čtrnáctý ročník mezinárodního kameramanského filmového festivalu Ostrava Kamera Oko (OKO) nabídne během pětidenního programu více než tři desítky krátkometrážních i celovečerních snímků. Přehlídku, která začíná ve středu 28. září a potrvá až do neděle 2. října 2022, zahájí portugalské drama Národ statečných.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajujícím filmem festivalu Ostrava Kamera Oko bude portugalský Národ statečných

Zahajujícím filmem festivalu Ostrava Kamera Oko bude portugalský Národ statečných | Zdroj: Ostrava Kamera Oko

Oficiální výběr se letos zaměřuje na kameramanské umění a současnou vizualitu. Tematicky přitom akcentuje současný válečný konflikt na Ukrajině i to, co se během něj zdá opomíjeným. Poukazuje tak podle organizátorů na život ve středu dějinných událostí i na jeho zdánlivých okrajích.

Výběr rámuje dvojice titulů: rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Národ statečných, soutěžní snímek z festivalu v Locarnu, který ukazuje svět očima okupanta vyslaného na území, jež není jeho domovem – má ho tak nicméně před jeho vlastními obyvateli bránit.

Tmání je moje osobní terapie, říká režisér filmu, který uvedou Benátky ve virtuální realitě

Číst článek

Sekce vedle toho nabídne televizní adaptaci divadelní hry Andělé v Americe, časosběrný generační portrét Kdo tomu brání nebo intimní portrét Lisabonu s názvem Kde je ta ulice? aneb Bez předtím a bez potom.

V Krátkometrážní soutěži se tradičně představí pět nadějných mladých kameramanů a kameramanek z Česka. „Tvůrce a jejich filmy jsme vybírali po nominacích od výherců předešlých ročníků OKO. Představí se čtyři zástupci z FAMU (Tomáš Uhlík, Ludvík Otevřel, Kristina Kůlová, Kryštof Čížek) a jeden (Lukáš Bistřický), který prošel Národní filmovou a televizní školou v Londýně,” popisuje Zuzana Černá, dramaturgyně soutěžní sekce.

Z programu dále vyniká projekce kontroverzního filmu De Humani Corporis Fabrica, který podle dramaturgů (doslova) zachycuje odlišný pohled na lidství. V neposlední řadě dojde k prezentaci tuzemských debutů Lidi krve, Hranice lásky, Kdyby radši hořelo a Přípravy k filmu T, které v Ostravě představí jejich kameramani a další tvůrci.

Válka a draci

Podtitul letošního ročníku vychází ze snímku Pod dlažbou je pláž z roku 2013, ve kterém se Radim Špaček věnoval roli veřejnoprávní televize. Na ostravskou projekci naváže debata Barbory Loudové, novinářky Deníku N, o významu veřejnoprávních médií a také válečném zpravodajství pohledem kameramanů. Jedním z hostů bude Vojtěch Hönig, který jako kameraman pokrýval situaci na Ukrajině.

Pozvání na festival dále přijala například americká kameramanka Catherine Goldschmidtová, kterou magazín American Cinematographer označil za vycházející hvězdu své profese. Goldsmithová během své masterclass přiblíží platformu pro kameramanky Illuminatrix, kterou spoluzaložila, i zákulisí své spolupráce na seriálech, jako je Pán času či Rod draka, prequelu populární Hry o trůny.

Svou tvorbu přijede uvést také ruský režisér Vadim Kostrov, loni na jihlavském festivalu oceněný zvláštním uznáním, nebo tuzemský filmař Milan Klepikov a kameramani Vojtěch Hönig, Matěj Piňos, Kryštof Melka, Jiří Holba, Lukáš Kokeš a Yvon Teysslerová.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme