Palach v Kazachstánu: Sedláček začal natáčet film o posledních měsících života upáleného studenta

Robert Sedláček už se věnoval českým dějinám v seriálech České století a Bohéma. Teď sleduje další výraznou postavu naší historie - Jana Palacha. Zatímco úspěšná série Hořící keř popisovala události po upálení, Sedláček se zaměřuje na poslední měsíce života samotného mladíka. Ten byl před svým činem prakticky neznámou osobou - studentem, který rád cestoval. A právě jedna z jeho zahraničních návštěv - brigáda v Kazachstánu celý film otevře.

Tento článek je více než rok starý.

Milovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitel Jana Palacha Viktor Zavadil při natáčení v Milovicích

Představitel Jana Palacha Viktor Zavadil při natáčení v Milovicích | Foto: Ondřej Bambas | Zdroj: Český rozhlas

„Já jsem v Kazachstánu byl a můžu vám místopřísežně přisáhnout, že některé partie a některé pohledy jsou jedna k jedné tak, jak vypadá kazašská step, kde Jan Palach stavěl drůbežárnu v roce 1967,“ vysvětluje pro Radiožurnál Robert Sedláček, proč si vybral k natáčení bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice.

Z Palachovy cesty po Sovětském svazu dokonce existuje filmový záznam. V té době ho nikdo neznal, vše se změnilo o rok a půl později. „Jestli mám nějakou ambici, tak neříct všechno, jenom naznačit a každý podle své míry citlivosti a životních zkušeností si z toho odvodí svoje,“ vysvětluje Sedláček.

Pro hlavní roli si Sedláček vybral neznámou tvář. Svého hrdinu si představoval jako Karla Hynka Máchu. „Tak jak Máchu nemůžeme nikdo znát osobně, neznáme jeho hlas, gesta projev, ale známe ty jeho žhnoucí oči a jeho plamennou poezii, tak jsem hledal typ, který to splňuje a zároveň není s ničím spojený. Mladý, neznámý herec. A pak mi život dal do cesty Viktora Zavadila. Je to osudová volba, s ním stojí a padá celý film a moje příští pověst.“

Pětadvacetiletý Viktor Zavadil je členem Městského divadla Kladno. Za sebou má zatím jenom jednu televizní roli v seriálu Život a doba soudce AK. O postavu Jana Palacha se začal výrazněji zajímat na začátku letošního roku.

„Všichni ví, o koho jde, ale málokdo a máloodkud lze zjistit, jaký vlastně byl. Takže vycházím z dostupných materiálů, nějakých rozhovorů, setkání a také ze scenáře,“ říká Zavadil.

Scénář napsala Eva Kantůrková - prozaička a někdejší mluvčí Charty 77. Premiéra filmu je naplánovaná na den padesátého výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme