Film Panství Downton snad nebude poslední, doufají tvůrci. Rozhodne zájem diváků

Film Panství Downton, natočený podle stejnojmenného seriálu, nemusí být poslední. Americkému týdeníku Variety to řekli tvůrci snímku, který má v pondělí premiéru v Londýně. Podle nich záleží na tom, zda bude celovečerní film stejně úspěšný jako seriál, ze kterého se stal globální hit. Scenárista Julian Fellowes měl k dispozici velkorysejší rozpočet než u seriálu, a tak se diváci dočkají večírků, plesů a vojenských přehlídek filmových rozměrů.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Doufejme, že bude poptávka po dalším filmu. Uvidíme, jak fanoušci přijmou ten první. Já i scenárista bychom další snímek chtěli a slyšel jsem, že herci také,“ řekl producent Gareth Neame.

Natáčení filmu Panství Downton začalo v roce 2018. Objeví se v něm všichni herci, kteří tvořili základní obsazení výpravného seriálu o šlechtické rodině Crawleyových, včetně představitelky doyenky rodiny, čtyřiaosmdesátileté Maggie Smithové. Scénář filmu napsal tvůrce seriálu Fellowes a režie se ujal Michael Engler, který natočil několik epizod pořadu. Do českých kin snímek vstoupí 12. září.

Seriál Panství Downton se odehrává ve smyšleném šlechtickém sídle a děj začíná v roce 1912 zprávou o potopení Titaniku. Seriál sleduje osudy jednotlivých členů rodu Crawleyových i jeho služebnictva, kromě osobních dramat též mapuje dopad světových historických událostí na chod rodiny.

Poslední, šestou řadu odvysílala britská televize ITV na podzim 2015. Seriál, ověnčený Zlatým glóbem a cenami Emmy, se objevil na obrazovkách 150 zemí včetně Česka.

Po skončení vysílání seriálu stál před Fellowesem úkol, jakou událost zvolit jako hlavní motiv filmu tak, aby v něm mohly vystupovat všechny hlavní postavy. „Nabízely se například různé epidemie nebo požáry, ale já chtěl něco šťastnějšího, pozitivnějšího, ale i tak to muselo být něco, co by vzbudilo rozruch,“ řekl scenárista.

Pak si přečetl o královské návštěvě v severní Anglii ve dvacátých letech 20. století. „Jezdívali po různých hrabstvích a já si říkal, to bylo tenkrát určitě něco, co každého vzrušilo a co by mohlo být dobrým startovním bodem,“ dodal Fellowes. Od návštěvy krále Jiřího V. s manželkou se pak podle něj odvíjí další příběh.

Producent Neame doufá, že film, který je z podstaty ryze britský a přes některé temné momenty pozitivní, poskytne Britům rozptýlení od bitvy okolo „stále hořčejší brexitové bitvy“.

„Když jsme film točili, netušili jsme, jaká bude politická situace. Snímek snad může trochu přispět k tomu, aby lidi drželi pohromadě a uvědomili si, že v téhle zemi máme nádherné věci, které můžeme oslavovat,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme