Zpráva o fungování továrny na smrt. Peter Bebjak dotočil film o nejslavnějším útěku z Osvětimi

Z filmu Zpráva | Zdroj: Bontonfilm

Režisér Peter Bebjak dotočil koprodukční film Zpráva, který se natáčel také v Česku. Příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z Osvětimi zachycuje skutečné události. Detailní zpráva o fungování továrny na smrt, kterou mladíci sepsali, se v červnu 1944 dostala i do rukou britského premiéra Winstona Churchilla a amerického prezidenta Franklina Roosevelta a po válce byla využita v norimberském procesu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve filmu natočeném podle autobiografického Wetzlerova románu Co Dante neviděl se po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petera Ondrejička ze Slovenska v roli spoluvězně představí český herec Jan Nedbal, v menší roli se objeví Ondřej Malý, z Česka je také architekt snímku Petr Synek.

Tvůrcům se podařilo do jedné z rolí obsadit i britskou hvězdu filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb Johna Hannaha, známého i ze snímku Mumie.

Hlavní postavou snímku Zpráva je šestadvacetiletý Freddy Wetzler, písař Bloku 9. Jeho optikou divák pozná prostor vyhlazovacího tábora i další postavy, které jemu a jeho dvacetiletému příteli Walterovi Rosenbergovi pomůžou.

Z filmu Zpráva | Zdroj: Bontonfilm

Plán útěku spočívá v osmdesátihodinovém schovávání se v díře vyhloubené uprostřed navezených dřevěných klád, které měly posloužit na stavbu nových baráků tábora. Přesně 72 hodin totiž v případě útěku vězňů trvá poplach, při kterém jsou stráže převeleny k hranicím tábora.

Postapokalyptický svět bez dospělých. Internetová televize Stream nasadí osmidílnou sérii Skvrna

Číst článek

„Přestože bylo filmů na téma holokaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ uvedl jeden z producentů filmu Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films.

Režisér snímku a spoluautor scénáře Bebjak si za jeden ze svých předchozích filmů Čára o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici a natočený v české koprodukci odnesl před dvěma lety z filmového festivalu v Karlových Varech cenu za režii.

Bebjak má na svém kontě i řadu kriminálních seriálů, jeho třídílná série Spravedlnost byla oceněna i Českým lvem. V českých kinech měla minulý týden premiéru jeho filmová adaptace mysteriózního slovenského bestselleru Trhlina. Bebjak vystudoval kromě režie i herectví, v roli jednoho z rodičů se objevil i ve filmu Jana Hřebejka Učitelka.

Film Zpráva uvede do českých kin na podzim 2020 společnost Bontonfilm.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme