Zemřel hollywoodský herec Peter Fonda. Motorkáři z Bezstarostné jízdy bylo 79 let

Ve věku 79 let zemřel americký herec, autor a scenárista Peter Fonda. Podle prohlášení rodiny odešel pokojně, obklopený příbuznými ve svém domě v Los Angeles. Příčinou byla rakovina plic. Hollywoodský veterán se proslavil především kultovním snímkem Bezstarostná jízda z roku 1969. Za tuto roli si vysloužil i nominaci na Oskara.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Fonda v roce 2018

Peter Fonda v roce 2018 | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Peter Fonda se narodil v roce 1940 v New Yorku úspěšnému herci, hvězdě 20. let Henrymu Fondovi. Ten ho nechal ho zapsat na školu herectví.

Peter debutoval ve filmu Tammy and the Doctor v roce 1963.

Později natáčel i ve Spojeném království, seznámil se s kapelou Beatles a začal experimentovat s drogami. Patřil mezi hlasité odpůrce americké války ve Vietnamu.

Myšlenky hnutí hippies zužitkoval i v už zmíněném filmu Bezstarostná jízda. Film o hledání Ameriky na motorkách zrcadlil atmosféru 60. let, touhu po svobodě a nezávislosti.

Fonda zkusil štěstí a natočil vlastní film Muž na výpomoc - někdy označovaný jako hippie western. Zahrál si ve Vězeňském blues a Hazardní hře. Pak ale přišly problémy s drogami. Na stříbrné plátno se Fonda vrátil v devadesátých letech.

Nominaci na Oscara získal kromě Bezstarostné jízdy i za film Uleeovo zlato z roku 1997. Je držitelem dvou Zlatých glóbů.

Letos dostal cenu za celoživotní dílo na Mezinárodním filmovém festivalu Febiofest, kvůli zdravotním potížím ale do Prahy nedorazil.

Fondova hvězda na chodníku slávy v Hollywoodu | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Ladislav Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme