Strakatý kos, mravenci a městské staveniště. Do kin míří dokument Planeta Praha

V Česku žije asi deset miliónu lidí - a stejný počet je u nás i kosů. Tito opeřenci si našli svůj domov také ve městě a to třeba i ti, kteří by ve volné přírodě nejspíše nepřežili. Jako je tomu se strakatým kosem v novém dokumentu Planeta Praha, který ve čtvrtek vstupuje do kin.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pestrobarevný kos, jeden z hlavních aktérů dokumentu Planeta Praha

Pestrobarevný kos, jeden z hlavních aktérů dokumentu Planeta Praha | Zdroj: Aerofilms

S komentářem Jiřího Macháčka se diváci podívají do různých zákoutí města - třeba k nábřeží Vltavy, k Thomayerově nemocnici, nebo i na jedno pražské staveniště.

Kromě strakatého kosa obsadili do hlavní role také mravence, se kterými strávili podle dokumentaristy Jana Hoška několik dní natáčení.

Volavka obecná je jednou z aktérek dokumentu | Zdroj: Aerofilms

„Museli jsme mít dopředu nějaký plán, ale příroda naše plány většinou mění, takže i plány se za pochodu měnily. Zvířata odmítala dodržovat scénář a dělala si, co chtěla. Na začátku jsme se o nějakou pevnou kostru snažili, ale věděli jsme, že spíš než kostra to je berlička,“ popisuje Hošek.

S kamerou sledovali v korunách petřínských stromů také život chráněných plchů. Ti se občas na zimu vydají ohřát třeba i do nedalekého zrcadlového bludiště.

Chráněný plch | Zdroj: Aerofilms

Betonová džungle

„V některých případech může člověk jenom trpělivostí a vytrvalostí dosáhnout toho, že se mu skutečně podaří natočit nějaký reálný děj. V některých případech to zkrátka možné není. Zde je třeba využít důkladné znalosti toho, co se skutečně v té přírodě děje. Pokud někdy máme nutnost té přírodě trochu jít naproti a pomoct jí, tak vždy musíme usilovat o to, aby se naše pomoc neodchylovala od reality,“ uvádí dokumentarista.

Roušky před kamerou nebo domácí kino. I takový byl uplynulý rok pro filmaře

Číst článek

Ve filmu zachytili, jak se někteří živočichové přizpůsobili životu v tzv. „betonové džungli“. Někdy jim to ale přináší i řadu nevýhod a ohrožení.

„Trochu kacířsky si myslím, že by někdy méně mohlo být více. Snaha o to, aby prostředí ve městě bylo to nejčistší a co nejvíce vyhovovalo našim estetickým požadavkům, tak jde trochu proti požadavkům přírody. Čím více bude míst, kterým nebudeme věnovat pozornost a zůstanou déle zanedbaná, tak se celková pestrost života v Praze zřejmě zvýší,“ komentuje režisér Hošek.

Na snímku spolupracoval s řadou odborníků. Ti mu pomáhali hledat zajímavé příběhy v pražských ulicích. A našli také zmiňovaného strakatého kosa. Při novinářské projekci ale dokumentarista dodal, že netypického ptáka nedávno chytla kočka.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme