V pražském Ponrepu začíná Antropofest. Festival začne filmem o africké komunitě migrantů

V pražském kině Ponrepo v pátek začíná dvoudenní filmový festival Antropofest. Diváci mohou vybírat ze 13 snímků z celého světa s antropologickou tematikou, tedy se zřetelem na lidský život. Na návštěvníky čeká i diskuse s tvůrci či výstava fotek českých dobrovolníků, kteří vyjeli pomáhat uprchlíkům na Balkánské trase. Festival se koná od roku 2010 pokaždé v lednu, letos jde o devátý ročník.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pražském kině Ponrepo v pátek začíná dvoudenní filmový festival Antropofest.

V pražském kině Ponrepo v pátek začíná dvoudenní filmový festival Antropofest. | Zdroj: festival Antropofest

Úvodní film festivalu se začne promítat v 18:30. Italský filmař Mauro Bucci v něm zobrazuje komunitu migrantů z afrického pobřeží, kteří pobývají v italském hotelu přeměněném na přijímací středisko pro žadatele o azyl.

Film vznikl během jednoletého pozorování a prolínají se v něm dvě dějové linie. Jednak ukazuje dramatickou cestu migrantů do Evropy a pak proces žádání o azyl po vstupu do tábora.

Indické nacionalisty pobouřilo drama z Bollywoodu. Podpalují kina a rabují obchody

Číst článek

Páteční přehlídka bude pokračovat snímky z izraelsko-syrské hranice, Indonésie a Afriky. V sobotu bude kino promítat oceněný dokumentární film estonského antropologa Liiva Niglase s názvem The Land of Love.

Vypráví příběh pastevce sobů a básníka, který žije v tajze na západní Sibiři a snaží se dokázat, že se jeden člověk může postavit proti velké síle, která ničí životní prostředí původních obyvatel.

Antropologií ožijí už v pátek v 15:00 prostory Cafe Kampus, kde se bude konat seminář s italským vizuálním antropologem Buccim. Antropologie je obor, který na poli mnoha vědních disciplín hledá odpovědi na základní otázky o člověku: odkud jsme, jací jsme a kam jdeme.

Antropologové studují biologickou podstatu člověka, rozdíly a podobnosti s jinými živočišnými druhy, proměnlivost lidského myšlení a chování i vývoj civilizace a kultury.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme