Nejdražší český film se nedočkal premiéry, jeho tvůrci půjdou před soud. Jsou podezřelí z dotačního podvodu

Tři tvůrci nejdražšího českého filmu Poslední z Aporveru, který se ale nedostal na plátna, čelí obžalobě z dotačního podvodu. Podle Deníku N mezi ně patří režisér snímku Tomáš Krejčí. Kromě něj stanou před soudem producent Jiří Košťál a jednatel společnosti CZ PAP Petr Hemmra, který se měl podílet na postprodukci filmu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát k filmu Poslední z Aporveru

Plakát k filmu Poslední z Aporveru | Zdroj: Facebook Poslední z Aporveru

„Státní zástupce podal k Městskému soudu v Praze obžalobu na tři fyzické osoby pro trestný čin dotačního podvodu spáchaný v souvislosti s tvorbou audiovizuálního díla s názvem Poslední z Aporveru. Obviněné osoby měly svým jednáním způsobit škodu velkého rozsahu,“ potvrdil Deníku N mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Měl to být český Avatar. Tvůrci filmu Poslední z Aporveru ale čelí podezření z podvodu

Číst článek

Původně měl mít snímek, jehož rozpočet byl 240 milionů korun, premiéru v roce 2011. Měl vyprávět o chlapci Ryblim, který se zamiluje do dívky Maysu a společně zachrání svět Aporveru před zkázou.

Ve filmu, jehož hlavními hvězdami byli například Petra Forman, Tomáš Klus i Filip Cíl s Janou Pidrmanovou, hrály důležitou roli také trikové záběry.

Původně se na výrobě snímku podílela i Česká televize, ta ale v roce 2012 od projektu ustoupila. Státní fond kinematografie do jeho rozpočtu ale přispěl 47 miliony. A právě ten podal trestní oznámení na tvůrce filmu. „Nechali jsme si zadat znalecký posudek, protože jsme se při naší kontrole shodli na tom, že nejde o standardní porušení rozpočtové kázně,“ řekla v roce 2014 ředitelka Fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková pro Radiožurnál.

„Domníváme se, že tam probíhaly nějaké umělé transakce, které sloužily k tomu, že se uměle navyšovala dvacetiprocentní vratka,“ dodala.

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme