Poslední z Jediů míří do kin. Svět se chystá na osmý díl hvězdné ságy Star Wars

Záběr z filmu Star Wars: Poslední z Jediů | Foto: Falcon | Zdroj: Falcon

Sobotní světovou premiérou v Los Angeles vstupuje do kin další díl jedné z nejslavnějších filmových sérii – ságy Star Wars, nyní s podtitulem Poslední z Jediů. O obsahu snímku je známo jen velmi málo, což mezi fanoušky zavdává k četným spekulacím. Díky ukázkám je ale jisté, že ani tentokrát návštěvníci kin nebudou ochuzeni o vesmírné střety, pozemní bitvy mechanizovaných armád a souboje se světelnými meči.

Hollywood Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový film, který je v pořadí osmým, je se stopáží 152 minut vůbec nejdelším z celé hvězdné série. „Od samého začátku to byl dlouhý film," řekl ke snímku autor scénáře a režisér v jedné osobě Rian Johnson. "Po prvním střihu měl hodně přes tři hodiny," vysvětlil.

Devátou epizodou to neskončí. Fanoušci Star Wars se dočkají další trilogie

Číst článek

Délka filmu napoprvé zaskočila i Marka Hamilla, který ztvárnil Luka Skywalkera. „Dobrou zprávou je, že jsem to viděl. A je to jako (gangsterka) Kmotr. Nezdá se to tak dlouhé," řekl Hamill v rozhovoru s Vanity Fair.

Média délce filmu věnovala hodně prostoru, což způsobil i fakt, že o obsahu nového dílu se takřka nic neví. Z ukázek je možné vyvodit, že se snímek bude věnovat postavě Rey, která již v sedmém dílu z roku 2015 s názvem Star Wars: Síla se probouzí patřila k těm hlavním.

Postava Rey je pak často v diskusích zmiňována jako možný šedý Jedi, který kráčí mezi světlou a temnou stranou Síly. Tento názor podporuje i filmový plakát, na kterém jsou obličeje Skywalkera a přívržence temné strany Kylo Rena, jehož rodiče jsou Han Solo a princezna Leia. Skywalkera a Rena odděluje paprsek světelného meče, který drží v ruce právě Rey.

Ve filmu se samozřejmě objeví i další postavy známé z předchozích dílů, mimo jiné Finn, který uprchl z jednotek stormtrooperů postimperiálního Prvního řádu a přidal se k odboji, vůdce Prvního řádu Snoke, často až komická dvojice robotů R2-D2 a C-3PO nebo huňatý druh zesnulého pašeráckého pilota a kladného hrdiny Sola Žvejkal.

Chybět nebude ani Leia, která stojí v čele povstalců. Leiu hrála Carrie Fisherová, která zemřela na konci loňského prosince. Společnost Walt Disney & Co, která za filmem stojí, uvedla, že všechny scény, ve kterých se Fisherová objeví, byly natočeny před její smrtí.

„Nezměníme (epizodu) VIII, kvůli jejímu skonu ji nebudeme upravovat. V osmičce zůstane tak, jak je," dodala společnost s tím, že postava princezny nebude nijak digitálně upravována, aby mohla být využita v dalších scénách.

Hodně otázek vyvolal i název podtitulu Poslední z Jediů. V neanglických překladech je zřejmé, že řeč je o více Jediech, a ne jen o jednom posledním, což z anglické verze The Last Jedi jasné nebylo. "S ohledem na překlady se zdá pravděpodobné, že to je odkaz na více lidí," napsal magazín Time o významu podtitulu.

Po sobotní premiéře si fanoušci budou na uvedení snímku do kin muset ještě několik dní počkat. V České republice se tak stane 13. prosince. Některá česká kina nový díl promítnou společně s tím předchozím. Filmové nadšence v takovém případě čeká čtyřapůlhodinový galaktický maraton.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme