VIDEO: ‚Ať to frčí!‘ Pravdivý příběh Hanče, Vrbaty a Ratha vstoupí do kin na výročí tragédie

„Je to nejprestižnější závod, jaký se kdy v Krkonoších jel. Tady jde o čest celého českého národa,“ prohlašuje postava Vladimíra Javorského v novém traileru k očekávanému filmu scenáristy a režiséra Tomáše Hodana. Poslední závod zachycuje pravdivý příběh kolem tragédie Hanče, Vrbaty a Ratha. Do kin vstoupí 24. března, tedy přesně v den 109. výročí tragédie.

Krkonoše Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení probíhalo v místech, kde se v roce 1913 legendární lyžařský závod za účasti skutečně odehrál.

Štáb se od loňského února do dubna přesouval z okolí Labské boudy, Medvědí boudy, Brádlerových boud, Hostinného, Jizerky, Lázní Toušeň, Škvorce a Lukově u Loun až do Prahy. Kamery běžely i v extrémní vichřici.

„Od začátku jsme s režisérem Tomášem Hodanem chtěli natáčet na hřebenech na reálných místech v těch nejdrsnějších podmínkách. Podařilo se to a výsledkem je opravdu autentické filmové drama. Těším se, že při něm bude divákům zima,“ věří producent filmu Ondřej Beránek.

Sami tvůrci popisují události Posledního závodu za příběh, který každý zná, ale málokdo ví, jak se opravdu stal. Ožívají v něm mimo jiných postavy Bohumila Hanče, nejslavnějšího českého lyžaře, který vyhrával závody doma i v zahraničí, a sportovec Emericha Ratha, jenž se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých, jeho krajany bojkotovaných závodů.

Hanče si zahrál Kryštof Hádek, Ratha zase Marek Adamczyk. V dalších rolích se představí Judit Bárdos, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský nebo Jaroslav Plesl.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme