Drsný thriller v hollywoodském stylu. Festival La Película zahájí nejúspěšnější španělský film roku

Více než 200 filmů domácí produkce viděli loni španělští diváci v kinech. Výběr těch nejlepších se představí i v Česku na festivalu La Película. Třináctý ročník přehlídky má na programu odlehčené komedie, horor i drama s hollywoodskou hvězdou Penelope Cruzovou. Festival La Película zahájí v úterý v Praze thriller Pozdě na hněv.

Tento článek je více než rok starý.

Praha a regiony Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Touha po pomstě, která nabourá jinak poklidný život lidí okolo jednoho baru. Komorní drama i drsný thriller s názvem Pozdě na hněv natočil režisér Raúl Aréval. Film se dostal mezi nejlépe hodnocené španělské snímky loňského roku. Od porotců výročních filmových cen Goya dostal čtyři sošky včetně ocenění za nejlepší film roku 2017.

Podle dramaturga festivalu La Película Davida Čeňka je Arévalův snímek typickým zástupcem současného španělského filmu.

„Řadu filmů tam každý rok tvoří filmy, které jsou velmi drsné, což je přesně tento typ filmu. Je to zároveň film, který poukázal na to, že ve španělské kinematografii jsou stále tvůrci, kteří se dokážou inspirovat Hollywoodem, ale přitom zůstat velmi španělští,“ říká Čeněk.

Kromě dramat a thrillerů na festival volil takové filmy, aby si mohlo vybrat co nejvíc diváků. Na jistotu tak sází se snímkem Španělská královna režiséra Fernanda Trueby s Penelope Cruzovou v hlavní roli.

Režisér se v historickém snímku vrací do období po druhé světové válce, kdy Španělsku vládl režim generála Franka.

Překvapením pro milovníky filmu bude na festivalu dokument o legendě španělské kinematografie, režiséru Carlosu Saurovi. Ten je známý tím, že o vlastních filmech moc nemluví – a tvůrci dokumentu Saurovi! se rozhodli, že dokument nenatočí se slavným režisérem, ale o něm. Ve filmu tak vystupuje mimo jiné sedm filmařových dětí.

Přehlídka se po pražské části přesune i do Hradce Králové, Ostravy a Brna. Na festivalovém programu je celkem 19 snímků. Speciální část věnuje La Película herečce a zpěvačce Aně Belénové. Do kin se tak po více než 20 letech vrátí i komedie Láska vážně škodí zdraví.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme