V Praze začal nejdelší festival krátkých filmů v Česku. Mezinárodní soutěže se účastní dva tuzemské snímky

V pražském kině Světozor ve středu začal festival krátkých filmů Pragueshorts Film Festival, který se bude konat do 27. června. V mezinárodní soutěži organizátoři uvedou 37 snímků z 29 zemí, mezi kterými budou letos i dva čeští zástupci. Ve dvou programech národní soutěže se představí osm tuzemských filmů. K hlasování o cenách diváků mohou lidé použít platformu www.kviff.tv, na které bude program k dispozici vždy po kinopremiéře zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část programu se letos věnuje herečce Jenovéfě Bokové

Část programu se letos věnuje herečce Jenovéfě Bokové | Zdroj: Prague Shorts Festival

„Celkem bude na festivalu pořádaném organizátory filmového festivalu Karlovy Vary uvedeno více než 120 krátkých filmů,“ informovala moderátorská dvojice Simona Babčáková a Jakub Žáček.

Letošní karlovarský festival proběhne na konci srpna. Provázet ho budou zvídavé oči filmového diváka

Číst článek

Festival se uskuteční v pražských kinech, ale také v regionech. Letos se odehraje také on-line na filmové platformě karlovarského festivalu www.kviff.tv, kde mohou diváci také hlasovat o dvou cenách diváků.

V mezinárodní konkurenci bude soutěžit snímek Anatomie českého odpoledne režiséra Adama Martince. Vypráví příběh inspirovaný skutečnou událostí, kdy se v průběhu jednoho letního odpoledne na koupališti ztratili dva chlapci. Druhým zástupcem je rumunsko-český film A tu se zjevil princ režisérky Cristiny Grošanové.

Mezinárodní porota udělí cenu pro nejlepší film, spojenou s finanční odměnou 3000 eur, a dvě zvláštní uznání. Zasednou v ní festivalová dramaturgyně Louise H. Johansenová, filmový publicista Pavel Sladký a filmový scenárista a režisér Ondřej Provazník.

Ve dvou programech národní soutěže se letos představí osm tuzemských filmů, se stopáží do 30 minut vyrobených v roce 2020. Jejich tématem je dospívání, hledání a vnímání sama sebe, ale i otázky spojené s předsudky nebo kulturními a společenskými stereotypy.

Miluju Tě, Pucinko

Český program doplní snímek Jiřího Mádla Miluju Tě, Pucinko, čtyřdílná minisérie, která vypráví o komplikovaném vztahu dvou zubních kartáčků ve světě ochromeném pandemií. Sekce s názvem 5 x Jenovéfa představí pět krátkých filmů, které spojuje jedna z nejvýraznějších současných českých hereček a držitelka Českého lva Jenovéfa Boková.

LABO, pásmo, které pravidelně představuje neotřelé přístupy k formě i vyprávění, se letos poprvé představí jako soutěžní program. Porota, ve které zasednou hudebnice a producentka Sára Vondrášková, sochař a designér Michal Cimala a fotograf Tomáš Souček, udělí jednomu z devíti snímků cenu pro nejlepší experimentální film festivalu.

Dále v programu nebudou scházet ani velmi krátké snímky v soutěžní sekci Ultrashorts, pásmo komediálních snímků Live Forever! nebo tradiční oblíbená Brutal Relax Show plná půlnoční titulů i nekorektního humoru moderovaná Ivanou Veselkovou a Zuzanou Fuksovou.

Retrospektiva režiséra Radua Judeho představí pět jeho krátkých hraných filmů a autobiografický dokument, ve kterém se režisér zamýšlí nad svým tvůrčím životem a uměleckým stylem. Užít si hudební atmosféru na plátně mohou zájemci se snímky v selekci časopisu Fullmoon.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme