Kurátorský výběr snímků, debaty k tématům. V paláci Edison u Jindřišské věže se otevírá nový filmový klub

Ve funkcionalistické budově bývalé trafostanice u pražské Jindřišské věže se na začátku června otevře nové filmové centrum. Edison Filmhub nabídne projekce, přednášky, semináře a další doprovodné programy. První premiérou místního kina bude 6. června neo noir Poslední večery na Zemi.

FOTO Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Většina kin nás ‚pouze‘ baví, ale ne vždy inspiruje,“ uvedl ředitel distribuční společnosti Film Europe Ivan Hronec.

„Edison vychází vstříc kulturnímu publiku, které chce něco víc a potřebuje pomoc v podobě kvalitní filmové mapy. Nabízí kurátorský výběr filmů, debaty k tématům. Je pro všechny, kteří nemusí kulturu plexů a chybí jim stylové, voňavé kino café centrum.“

„Na začátku kinematografie převládl skupinový koncept bratří Lumierů, kteří chápali film jako dílo skupinového zážitku. Dnes nás Netflix přesvědčil, že audiovizuální dílo je možné kvalitně vnímat i individuálně a idea individuální percepce Edisonova kinematografu se vrací v podobě dnešních chytrých telefonů. Proto je Edison Filmhub s jeho propojením kina a virtuální videopůjčovny elegantním a aktuálním řešením pro dnešní dobu,“ míní Hronec.

Historický název

Edison Filmhub odkazuje svým názvem i k místu, kde bude otevřen. Budova se jmenovala Edisonova transformační stanice, postavena byla podle návrhu architekta Františka Alberta Libry v letech 1926 až 1930 na zakázku pro pražské Elektrické podniky.

Zároveň je to jméno vynálezce, který dal světu nejen žárovku umožňující fungování kina, ale i kinetoskop, jeden z předchůdců kinematografu bratrů Augusta a Louise Lumierů.

Hit 80. let končí, v Paříži se zavírá poslední pornokino. ‚Lidé nemají důvod tam chodit,‘ říká publicista

Číst článek

Edisonova transformační stanice je významnou funkcionalistickou pražskou stavbou. V roce 1930 ji doplnila jedna z prvních kinetických plastik v Československu od sochaře Zdeňka Pešánka, která inspirovala ikonický film české filmové avantgardy Světlo proniká tmou Otakara Vávry a Františka Piláta. Sama plastika se nedochovala. V letech 2005 až 2007 stavbu rekonstruoval ateliér architekta Ladislava Lábuse.

První premiérou v novém kině bude 6. června snímek Poslední večery na Zemi. Romantizující neo noir současného čínského filmaře Gan Biho je meditací o prostoru a času i básní o ztrátě a bolesti.

Poté bude Edison Filmhub hostit přehlídku britského filmu Film is Great, která uvede šest premiérových titulů a dalších deset filmů z produkce Velké Británie. Filmové projekce doplní nabídka další desítky snímků dostupných on-line ve virtuální videopůjčovně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme