Filmoví kritici předávali ceny. Čtyři ze šesti nominací proměnil satirický snímek Okupace

Nejlepším filmem roku 2021 je podle českých filmových kritiků snímek Michala Nohejla Okupace. Obdržel cenu také za režii a scénář a Nohejl se stal i objevem roku. Satirické drama tak proměnilo čtyři ze svých šesti nominací. Ceny se v sobotu předávaly v pražském Divadle Archa, zájemci mohli ceremoniál živě sledovat na ČT art.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek Okupace, vyprávějící o tom, co se stane, když sovětský voják navštíví v době normalizace divadelní večírek, natočil debutující režisér Nohejl a producenti Jan Hlavsa a Julie Žáčková. Scénář napsali Marek Šindelka s Vojtěchem Maškem. Nohejlův debut byl nominovaný v šesti kategoriích.

Nominace na Zlaté glóby jsou venku. Cenu může získat i český animovaný film Moje slunce Mad

Číst článek

V hlavní kategorii Nejlepší film toto satirické drama porazilo životopisný snímek Zátopek a animovaný film Moje slunce Mad Michaely Pavlátové o životě Češky v afghánském Kábulu. Nohejlův film má další šance na ocenění při březnových cenách Český lev.

Ocenění pro nejlepšího herce připadlo Václavu Neužilovi za ztvárnění českého atleta a olympionika Emila Zátopka ve filmu Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Nejlepší ženský herecký výkon podle kritiků předvedla Pavla Gajdošíková v romantickém dramatu režiséra Jana Prušinovského Chyby. 

Mimo kino

Nejlepším dokumentem loňského roku je podle kritiků dokumentární film Adély Komrzý Jednotka intenzivního života, který se věnuje paliativní péči.

Myši patří do nebe – a do Berlína. Český animovaný film zabojuje o evropského Oscara

Číst článek

V kategorii Audiovizuální počin uspěl animovaný snímek Myši patří do nebe, u něhož kritici vyzdvihli výtvarnou koncepci. Film, vyprávějící příběh o souboji malého myšáka a děsivého lišáka, režírovali Denisa Grimmová a Jan Bubeníček.

Cenu pro krátký film kritici udělili animovanému dokumentu Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyenové, který je o silných rodinných vazbách i nepřekonatelných překážkách mezi dcerou a otcem.

Z ocenění v kategorii Mimo kino se radovali tvůrci desetidílného seriálu České televize Ochránce, ve kterém školský ombudsman řeší případy dotýkající se českého školství.

Další nominace

Na Ceny české filmové kritiky za rok 2021 bylo v deseti kategoriích nominováno 16 snímků. Film Okupace získal nejvíce nominací. Čtyři nominace mělo drama Zátopek. O jednu méně si připsaly snímky Moje slunce Mad a Chyby.

Kompletní výsledky Cen české filmové kritiky za rok 2021

Nejlepší film
Okupace

Nejlepší dokument
Jednotka intenzivního života (rež. Adéla Komrzý)

Nejlepší režie
Michal Nohejl (Okupace)

Nejlepší scénář
Marek Šindelka, Vojtěch Mašek (Okupace)

Nejlepší herec
Václav Neužil (Zátopek)

Audiovizuální počin
Myši patří do nebe, výtvarná koncepce (Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka)

Cena innogy pro objev roku
Michal Nohejl (Okupace)

Mimo kino
Ochránce

Nejlepší krátký film
Milý tati (rež. Diana Cam Van Nguyen)

O sošku Českého lva se Nohejlův film Okupace utká ve 13 kategoriích. Stejný počet nominací obdržel také Ondříčkův Zátopek. S 11 nominacemi následuje fantaskní komedie Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima. Snímek Atlas ptáků režiséra Olma Omerzua získal v cenách Český lev devět nominací. O jednu méně dostal film Chyby. Výsledky pořadatelé oznámí 5. března.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme