Do kin vstoupil japonský animovaný film Mirai, dívka z budoucnosti, poražený adept na Oscara

Když se řekne japonské anime, nejčastěji si asi filmoví fanoušci představí ikonická díla Hajaa Mijazakiho. Letos se ale vedle animáků studií Disney a Pixar prosadil další japonský autor. Mamoru Hosoda a jeho Mirai, dívka z budoucnosti byl nominován na Oscara. Snímek o dětství a rodinných vztazích teď vstupuje do českých kin.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřletý Kun miluje vláčky. Co naopak nesnese, je jeho malá sestřička Mirai. Novorozenec si totiž na chlapcův vkus uzurpuje až příliš pozornosti. A jeho rodiče už na něj nemají tolik času jako dříve.

Jak vznikají filmy ve studiu Pixar? Autor Příběhu hraček se kvůli inspiraci vydal i na smetiště

Číst článek

Kunovi se zkrátka nová role staršího bratra nelíbí. A právě v tu chvíli zjistí, že zahrada jejich domu otvírá portál do minulosti a budoucnosti. Rozmazlený klučík tak dostane možnost promluvit třeba se svým dědou, svojí maminkou, když byla v jeho věku, nebo i budoucí verzí své mladší sestry. Což je příhodné, protože Mirai v japonštině znamená budoucnost.

Kouzelný příběh o dětské fantazii a rodinných vazbách natočil japonský režisér Mamoru Hosoda. Ten přiznává, že se nechal inspirovat vztahem svých vlastních dětí.

Takto jeho nový snímek zhodnotil před pár dny ve vysílání Českého rozhlasu filmový kritik Dan Krátký: „Mirai, dívka z budoucnosti je film ve všech ohledech funkční, univerzálně přístupný, jen mnohdy až příliš konzervativní. Snahou otevřít se všem – ať už na rovině národnosti či věku – ale ztrácí část Hosodovy tvůrčí identity a poetiky. Téma rodiny mu bylo vždy blízké, ale také ho pravidelně dokázal spojit s odlišnými kontexty a žánry. Vždy nacházelo protiváhu v něčem unikátním, ve značce, žánru nebo formátu. Protiváhu, která však v Mirai chybí.“

Mirai, dívka z budoucnosti je prvním japonským animovaným filmem, který měl premiéru na festivalu v Cannes. Letos také získal nominace na Zlatý glob a Oscara. V konkurenci amerických filmů od studií Walta Disneyho a Pixaru obě nakonec připadly komiksové adaptaci Spider-Man: Paralelní světy.

Snímek Mirai, dívka z budoucnosti můžete už nyní vidět v kinech.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme