Bláznivá komedie Připoutejte se, prosím! slaví 40 let. Diváci se zasmějí 3x za minutu

Třikrát za minutu - tolikrát se podle filmových kritiků zasměje divák u snímku Připoutejte se, prosím! Komedie o jednom opravdu nešťastném letu se poprvé promítala přesně před 40 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připoutejte se, prosím! slaví 40 let.

Připoutejte se, prosím! slaví 40 let. | Foto: Paramount Pictures

Večeře v podobě zkažené ryby se stala osudnou pro polovinu cestujících a také pro posádku letadla, které míří do Chicaga. Na místo pilota tak musí usednou letuška, která si na pomoc přizve nafukovacího autopilota. Situaci na palubě se snaží uklidnit i lékař, kterého si zahrál Leslie Nielsen. Právě díky této roli ho scénáristé začali obsazovat do dalších komediálních filmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek Jiřího Štefla.

„Ten film má svůj styl humoru. Když nějaký vtip nepochopíte při prvním shlédnutí, tak při druhém nebo třetím už ano. Jako herec nemůžete dát najevo, že jste právě udělal vtip. Protože v komedii, pokud publiku naznačíte, že jste vtipkoval, je rázem vtip pryč,“ řekl Nielsen pro televizi NBC.

Náhradního pilota, který usedne do kokpitu, si zahrál Robert Hays. Právě on s letadlem Boeing 707 přes všechny potíže dokáže přistát. Na palubě letadla vůbec nechtěl být, jako bývalý pilot vojenského letadla trpí výčitkami svědomí, že zavinil smrt příslušníka své letky a od té doby se bojí létat. Chce ale získat zpět srdce letušky Elaine.

PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM!

komedie
USA, 1980, 88 min
Režie: Jerry Zucker, David Zucker, Jim Abrahams
Hrají: Robert Hays, Julie Hagerty, Lloyd Bridges, Leslie Nielsen

Pokračování filmu Připoutejte se, prosím! se fanoušci dočkali o dva roky později, v roce 1982. To se tvůrci vydali dokonce za hranice běžné letové hladiny dopravního letadla a vynesli ho až do vesmíru. Ve dvojce si například zahrál kanadský herec William Shatner.

Z pochopitelných důvodů se o filmovou sérii aerolinky moc neucházely. Práva na promítání na palubách zakoupila pouze mexická společnost Aeroméxico.

Komedie Připoutejte se, prosím se stala na začátku 80. let hitem v kinech. Rozpočet filmu se tvůrcům díky tomu vrátil za dva dny promítání. Film byl nominovaný i na Zlatý glóbus. Nominaci ale v sošku neproměnil.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme