Čína zrušila premiéru Tenkrát v Hollywoodu. Tarantino odmítl jakoukoli úpravu svého filmu

Čínská premiéra novinky režiséra Quentina Tarantina byla „odložena na neurčito“. O rozhodnutí pekingských regulátorů, které přišlo pouze týden před plánovaným uvedením filmu Tenkrát v Hollywoodu do kin, informoval v pátek server Hollywood Reporter. Důvodem má být „zesměšňující“ vykreslení herce a mistra bojového umění Bruce Leeho. Tarantino údajně nehodlá ve svém snímku nic měnit.

Peking / Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brad Pitt jako Cliff Booth a Mike Moh jako Bruce Lee ve filmu Tenkrát v Hollywoodu

Brad Pitt jako Cliff Booth a Mike Moh jako Bruce Lee ve filmu Tenkrát v Hollywoodu | Zdroj: Sony Pictures

Tenkrát v Hollywoodu ukazuje střípek ze života herce Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetého kaskadéra Cliffa Bootha (Brad Pitt) v Hollywoodu na konci 60. let minulého století.

Příběh vychází ze skutečných událostí a proplétá životy fiktivních hlavních postav s těmi, které mají reálné předlohy. Vrcholí přitom v noci z 8. na 9. srpna 1969, kdy byla přívrženci kultu Charlese Mansona brutálně zavražděna herečka Sharon Tateová se svými přáteli.

Snímek měl premiéru v květnu na festivalu v Cannes. Od té doby se snesla vlna kritiky na to, jak režisér a scenárista Quentin Tarantino naložil s osobností Bruce Leeho, herce a mistra bojových umění s hongkongskými kořeny.

Lee, kterého ztvárnil Mike Moh, se v jedné scéně dostane do potyčky s Pittovou postavou. Podle Leeho rodiny a přátel přitom působí arogantně a namyšleně, což neodpovídá tomu, jaký byl ve skutečnosti.

Podle informací Hollywood Reporter se na čínské regulátory obrátila Leeho dcera Shannon s žádostí, aby filmaře přiměli k úpravě otcova „kontroverzního zobrazení“. Server nejdříve uváděl, že čínští cenzoři „zaníceně“ spolupracují s Tarantinem na tom, aby připravili nový střih filmu, který by včas mohli uvést do kin. Později se ale vydali zprávu, že americký režisér jakoukoli úpravu svého snímku odmítá.

Ani Django, ani Mercury

Čínští regulátoři se oficiálně nevyjádřili, proč na poslední chvíli zrušili už dříve potvrzenou premiéru, jež měla připadnout na 25. října.

V Číně se představilo drama Bohemian Rhapsody. O tři minuty kratší a bez zmínky o homosexualitě

Číst článek

Uvedení na obří čínský trh mělo pomoci přehoupnout celosvětový výdělek snímku přes 400 milionů dolarů, píše Hollywood Reporter. Dosud se mu podařilo vydělat 366 milionů dolarů. Navíc mělo jít o vůbec první necenzurovanou distribuci Tarantinova filmu v zemi.

Nejblíže se dostal Nespoutaný Django v roce 2012. Jeho premiéru v Číně zakázali několik minut poté, co ho začala hrát kina. Ani tehdy regulátoři nepodali vysvětlení, co stojí za zákazem. Western se po přísné úpravě dočkal premiéry o měsíc později.

Filmy Quentina Tarantina nejsou zdaleka jediné, které čelí výhradám ze strany čínských regulátorů. Zpravidla se střihovým úpravám nevyhnou příběhy s homosexuálními protagonisty. Celé scény tak musely v uplynulých letech odstranit třeba životopisné hudební snímky Bohemian Rhapsody či Rocketman.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme