CIA vede Hercule Poirot. Americký zabiják ale i tak mezi akčními snímky zapadne

Dylan O'Brien ve filmu Americký zabiják | Foto: Warner Bross | Zdroj: Vertical Ent.

Poté, co se jeho snoubenka stane obětí teroristického útoku, se Dylan O'Brien rozhodne svépomocí vypořádat s radikálními islamisty. Akční thriller Michaela Cuesty začíná strmě a pak stejně prudce upadá do fádnosti. Nepomáhá mu přitom ani to, že nad jeho obdobou CIA dohlíží představitel zřejmě nejpopulárnějšího kníratého detektiva David Suchet.

Recenze Řím / Istanbul / Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ne jeden, ale dokonce dva ze dvou letos uváděných filmů s Michaelem Keatonem začínají záběry natáčenými hlavní postavou na mobil. A zatímco v prvním snímku se z rozverných vlogů vyklube deníčkový záznam mladého superhrdiny v červených elasťácích, premiérový akční thriller na humor nevsází. V jeho úvodní scéně totiž romantickou chvilku mileneckého páru přeruší teroristický útok.

Romantická komedie Který je ten pravý? skvěle zvládá být o spoustě věcí a zároveň o ničem

Číst článek

Pro Amerického zabijáka, který si o titul nejpatriotičtějšího názvu bude muset střihnout s dva roky starým Americkým sniperem, je to odvážný začátek. Ne že by snad scény masového vraždění byly v kinematografii tolik sporadické.

Ovšem obrázek toho, jak lidé, kteří si ještě před chvílí užívali dovolenkových radovánek, padají postupně k zemi pod nemilosrdnou palbou teroristů, přece jenom musí trochu zamávat s každým.

Tato syrová záležitost, která skoro bez příprav vykopne snímek do akce, je totiž až příliš blízká realitě. Podobně sebeuvědomělé prolomení čtvrté stěny divák navíc úplně nečeká od filmu, kde filmografie představitele titulního hrdiny čítá zejména role v seriálu o vlkodlacích nebo sci-fi sérii pro dospívající.

Dylan O’Brien se nakonec ukáže být jednou z mála voleb, které se tvůrcům Amerického zabijáka skutečně povedly. Nejenže díky své opálené a zarostlé vizáži ztrácí svůj klukovský look, ale ještě velmi dobře zapadá mezi islamisty, které se v roli Mitche Rappa celkem idealisticky rozhodne infiltrovat.

Naivita je vůbec jedním z klíčových prvků Cuestova snímku. Dobře, nedá se třeba moc pochybovat o tom, že msta dokáže v člověku podnítit neuvěřitelné činy. Je i dokonce docela reálné, aby se člověk za 18 měsíců naučil plynule arabský jazyk a islámské reálie, když nemá pro co jiného žít. Aby pak ale svépomocí pronikl do teroristické bašty, kam ho pozvali vlastně jen díky pár kolům v jakémsi islamistickém Milionáři, to už je poněkud přitažené za vlasy. A že v případě O’Briena je v tu chvíli opravdu za co tahat.

Americký zabiják

akční drama
USA, 2017, 112 min
Režie: Michael Cuesta
Hrají: Dylan O'Brien, Michael Keaton, Taylor Kitsch, Scott Adkins, Shiva Negarová

Hodnocení: 45 %

Dokud se drží teroristické zápletky, jde si alespoň představovat, že se Americkému zabijákovi podaří vytvořit tísnivou atmosféru špionské branže, která je už léta parketou televizních seriálů typu Ve jménu vlasti nebo Takoví normální Američané.

Jenže pak je Rapp vtáhnut do výcvikového programu CIA, konfrontován emočně zkoprnělým velitelem s tváří Michaela Keatona a předhozen nepříteli v podobě zběhlého bývalého agenta Taylora Kitsche, který si chce nechat postavit atomovou bombu.

A všechno by to vlastně byla hrozná nuda, kdyby diváci nemuseli zbytek filmu přemýšlet, jestli Mitch Rapp není až tak velkým psychopatem, aby na konci všechny (včetně sebe) pozabíjel.

Americký zabiják je vlastně takovým výběrem toho nejlepšího i nejhoršího z akčních snímků posledních 60 let. Nechybí v něm shození bomby do moře, křižování tří kontinentů za peníze amerických daňových poplatníků ani oblíbené plutonium. A pokud vám nevadí, že snímek stejně jako jeho protagonista příliš nerespektuje pravidla (především logiky), pak je i možné, že nepřijmete s hlasitým povzdechem zprávu, že se nejspíš chystá další díl.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme