Komedie Po čem muži touží se snaží bořit stereotypy omračující dávkou nesmyslů

Anna Polívková a Matěj Hádek ve filmu Po čem muži touží | Zdroj: Cinemart

Zatvrzelý šovinista si v novém českém filmu Po čem muži touží usmyslí, že to mají ženy v životě moc jednoduché. V těle opačného pohlaví si to dostane možnost vyzkoušet doslova na vlastní kůži – a hned zapomene, jak se řídí nebo k čemu je jaké nářadí. Ať žije bourání stereotypu.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Redakce Playboye Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na premiéře nové komedie Rudolfa Havlíka pronesl moderátor před nastoupeným štábem a herci zajímavou teorii. Podle něj se totiž filmy, které získají špatné kritiky, později ukážou být velmi dobrými – a naopak.

Mohl to být pouze jeho způsob, jak režiséra a scenáristu v jedné osobě uklidnit před první veřejnou projekcí. Jelikož my autoři řečených kritik a recenzí jsme proslulí tím, že se rádi ve věcech šťouráme, nedá mi pošťourat se trochu i v této myšlence. I proto, že se mnou zůstala více než cokoli jiného v samotném filmu.

Vyšinutí vojáci se v Predátor: Evoluce brání nepřátelskému mimozemšťanovi vtípky o matkách

Číst článek

Ten vypráví o Karlovi (Jiří Langmajer), zatrpklém šovinistovi, který pracuje jako šéfredaktor pánského časopisu. Tedy alespoň v prvních pěti minutách děje, po nichž ho z místa vyhodí za extempore v živém televizním vysílání.

Aby toho nebylo pro jeho ješitné ego málo, vedení magazínu se ujme mladá Leona (Táňa Pauhofová). Rozhořčený Karel, navíc posilněný dávkou alkoholu a podpůrných slov od kamaráda Čestmíra (Matěj Hádek), prohlásí, že chce být ženou, jelikož by tak měl všechno mnohem jednodušší. A protože to řekne zrovna před záhadnou vědmou (Pavla Tomicová), je mu přání splněno. Svou pomstu na opačném pohlaví tak musí vykonat už jako Karla (Anna Polívková).

Odtud směřuje scénář Havlíka a spisovatelky Radky Třeštíkové zpříma k lince o prozření a charakterové nápravě, podobně jako to už dříve udělaly například snímky Podivný pátek, Žába k zulíbání nebo také Po čem ženy touží, od kterého si česká komedie vypůjčila nejen název, ale i podstatnou část námětu.

Tím, že hlavní mužská postava nejen slyší myšlenky žen, ale sama se ženou stane, přináší další příležitosti k fyzickému humoru. V tomto ohledu se obsazení role Karly projevuje nejzřetelněji. Protože zatímco Langmajer má k zahrání jen pár naštvaných výstupů, Polívková dostane ideální prostor pro předvedení své neohrabanosti a zmatení v novém těle.

Havlíkův snímek toho ale nabízí mnohem více. Je například velmi zřetelný. Ačkoli chce v určitém smyslu ukázat, že to s rozdělením problémů mezi pohlavími nebude tak snadné, uspokojí se s jasným odlišením světa mužů a žen, na jehož jedné straně stojí flegmatičtí podpantofláci, kteří trpí požadavky svých partnerek, jimž nedokážou zůstat věrní, pijí pivo a koukají na fotbal, a na druhé vzhledem posedlé megery, jejichž životním cílem je zadělávat na neurózy svým partnerům.

Po čem muži touží

komedie
Česko, 2018, 95 min
Režie: Rudolf Havlík
Scénář: ,
Hrají: Anna Polívková, Jiří Langmajer, Matěj Hádek, Táňa Pauhofová, Jiří Havelka, Lenka Vlasáková, Sára Sandeva, Lucie Polišenská

Hodnocení: 35 %

Filmový svět Po čem muži touží je ovšem krásný i tím, nakolik se vzdaluje realitě. Snová forma dává šéfredaktorům lifestylového časopisu novinářské ceny, ženy při těle v každé scéně nacpává dortíky a mladistvou dívku s klidem ubytuje s cizím člověkem. Muži v neznámém těle pak sebere schopnost řídit auto nebo pracovat s nářadím, zatímco nad menstruací, která je pro každého, kdo se s ní potýká poprvé, šokem, ho nechá pouze mávnout rukou.

Podobně uchopený je nakonec i humor, který zachází do neuvěřitelné hloubky. Týká se přitom výhradně vzhledu, inteligence a v případě postavy Lucie Polišenské také tloušťky. Scénář navíc vtipy příjemně dávkuje. Je jich tak malý počet, že neodvádějí pozornost od produktové reklamy.

V neposlední řadě je film také napínavý. Divákům totiž vnukne falešnou představu toho, že vedlejší dějové linky někam vedou. Nikdy ani nepřijde řeč na to, po čem vlastně muži touží. Pokud to tedy není napsání knihy, která bude ve výloze hned vedle té od Třeštíkové...

Ačkoli tato recenze zavání ironií, nelze tvrdit, že není pozitivní. Co to podle v úvodu zmíněného moderátora znamená, si určitě domyslíte.

Snímek měl v kinech premiéru 20. září.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme