Wonder Woman je osobní válkou Gal Gadotové. Zachraňuje svět i pověst studia DC

Nový superhrdinský snímek od DC Comics má před sebou nelehký úkol. Nejen, že Gal Gadotová v roli Wonder Woman musí světu pomoci ukončit první světovou válku, ale přinejlepším i překonat kvalitou předešlé filmy o Supermanovi a Batmanovi - což by neměl být tak velký problém. Tlak na úspěch je pak o to větší, že se jedná o vůbec první komiksovou adaptaci věnované ženské superhrdince.

Themyscira Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Wonder Woman

Z filmu Wonder Woman | Foto: Vertical Entertainment

V tradici takzvaných origin stories, tedy příbězích o původu superhrdinů, ukazuje Wonder Woman události, které předcházely jejímu krátkému cameu v loňském Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti.

Diana (Gal Gadotová) je jednou z bájných Amazonek žijících na skrytém ostrově Themyscira. Ostrov obývají pouze ženy – válečnice, které řečtí bohové odměnili za jejich služby magickou výzbrojí a privilegiem, že už si nikdy nemusejí holit podpaždí ani nohy. Diana je však výjimečná. Podle její matky, královny Hippolyty (Connie Nielsenová), byla totiž vymodelována z hlíny a následně oživena samotným Diem.

Piráti z Karibiku a prokletí jedné série, která to odmítala zabalit

Číst článek

Na rozdíl od jiných Amazonek tak Diana nikdy nepoznala víc než idylický život v matriarchální společnosti na Themysciře. To vše se ale změní ve chvíli, kdy na ostrově havaruje letadlo amerického špiona Steva Trevora (Chris Pine) v závěsu s německými vojáky.

Jak jí Steve vysvětlí – poté, co si s Dianou odbydou několik „já Tarzan, ty Jane" vtípků, jen s obrácenými rolemi –, ve světě zuří válka, která nemá v historii lidstva obdoby. Diana je odhodlaná pomoci. Věří totiž, že za mezinárodním svárem stojí Áres, bůh války.

Z filmu Wonder Woman | Foto: Vertical Entertainment

Už samotná premisa je proto tím, co nejvíce odlišuje Wonder Woman od filmů typu Muž z ocele či Sebevražedný oddíl. Diana ve své charakteristické naivitě skutečně věří v lidskou dobrotu a všechnu zemskou zkaženost připisuje démonické boží přítomnosti až do chvíle, kdy sama stojí uprostřed válečné fronty. Jak sama říká v úvodu, toužila spasit svět, dokud nezjistila, jaká temnota jím prostupuje.

Je příjemné pro změnu vidět superhrdinu, který bojuje z ryzí ušlechtilosti, i když to ve finále lehce degraduje významný světový konflikt na záležitost jedné postavy. Jistě, ta postava dokáže létat, má nadlidskou sílu a reflexy, odráží kulky nezničitelnými náramky a štítem, v boji se ohání Diovým mečem a její laso dokonce nutí člověka říkat pravdu. Stejně ale není příliš fér měnit historii na úkor fantaskního vyprávění o řeckých bájích a ženě, která je lepší a hezčí verzí Kapitána Ameriky.

Podobnost s marvelovským hrdinou nicméně nekončí u štítu. Alespoň co se původních komiksů týče, oba superhrdinové bojují také ve stejné válce, proti nacistům. Tvůrci vůbec prvního filmového zpracování příběhů ze 40. let se ale rozhodli, že bude údernější, když debut Wonder Woman zasadí do první světové války.

Z filmu Wonder Woman | Foto: Vertical Entertainment

Nepřátelé přitom zůstávají stejní: Němci, často až stereotypně oškliví, v čele s Dannym Hustonem, který si na hraní záporáků založil kariéru, a jedovou doktorkou Elenou Anayovou, u níž v roli jakési předchůdkyně Mengeleho podporuje charakterovou odpudivost ještě fyzické zohavení tváře.

Celkově je ale dějový posun více do minulosti opodstatněný. Přeci jenom, první světová válka znamenala v mnohém revoluci. Poprvé se například válčilo s kulomety a pomocí plynů. Při jedné z nejsilnějších scén filmu, kde Diana stojí mezi mrtvými těly ve vesnici, kterou po útoku stále zakrývá hustý dým, si třeba nejde nepovšimnout paralely k současné situaci ve světě.

V porovnání s jinými superhrdinskými snímky se tak Wonder Woman daří i přes svou zdánlivou odměřenost předestřít relevantní pointu i poselství. Zvládá přitom navíc vytvořit pro svého protagonistu padnoucí a dobře zapamatovatelnou ústřední melodii, což je něco, co se Marvel stále učí.

Z filmu Wonder Woman | Foto: Vertical Entertainment

Není to ale tak, že by se film bral až příliš vážně. Zatímco Dianiny komické scény vycházejí z jejího nepochopení lidského světa, o hlášky se stará především Chris Pine, který mimochodem ztvárňuje jednu ze svých nejsympatičtějších rolí vůbec. Vedle sexuálních narážek a bonmotů se najde i pár příležitostí k odkazování na předchozí adaptace. Steve kupříkladu mezi svými kolegy nazve Dianu svou sekretářkou.

WONDER WOMAN

akční fantasy
USA, 2017, 141 min
Režie: Patty Jenkinsová
Hrají: Gal Gadotová, Robin Wrightová, Chris Pine, Connie Nielsenová, David Thewlis

Hodnocení: 65 %

Tou se Wonder Woman dokonce několikrát doopravdy stala. V průběhu 50. a 60. let byla zobrazována jako sekretářka zbavená nadpřirozených schopností, která trávila své dny sněním o tom, jak si jednoho dne vezme Steva Trevora. Pozici sekretářky ale zaujímala také v rámci Ligy spravedlnosti.

Izraelská herečka Gal Gadotová naštěstí ve spolupráci s režisérkou Patty Jenkinsovou navrací Wonder Woman do současnosti, kde Diana suverénně rozdává kopance, vládne současně rozumem i vášněmi a přitom vypadá sexy.

Bohužel ani Wonder Woman se nevyhne klišé a úsměvným přešlapům, ať už ve scénáři nebo ve speciálních efektech. Mnozí to ale jistě dokáží prominout už jen při vzpomínce na ikonický okamžik, kdy od sebe Gal Gadotová v plné výzbroji zuřivě odráží množící se nepřátele, zatímco za ní hoří trosky leteckého hangáru, na který se rozhodně vyplatilo těch 70 let počkat.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme