Zápas století s tenisákem a hokejkou z papírnictví. Nový rodinný film se inspiruje duchem Nagana

Hynek Čermák (uprostřed) ve snímku Děti Nagana | Zdroj: Bontonfilm

Symbolicky na den 25. výročí grandiózní olympijské výhry hokejového „nároďáku“ vstoupil do kin rodinný snímek Děti Nagana. Do současné české kinematografie vnáší vděčný žánr inspirativního sportovního dramatu, nad nímž se mohou semknout celé generace diváků. Nejbližší ale bude těm, kteří byli v devadesátkách sami dětmi.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Plácek na návsi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pamatujete si, kde jste byli, když naši v Naganu porazili favorizované Kanaďany a postoupili do zápasu o zlato? Pokud jste byli ještě dětmi, dost možná jste to prožívali podobně jako Dominik (Tom Brenton, důvtipně rekrutovaný z hereckého sportovního kempu).

Jedenáctiletý klučina, potupně usazený do lavice pro oslíky, hru napjatě sleduje ve třídě spolu se svými spolužáky a paní učitelkou. A právě tehdy se rozhodne, že se po vzoru Dominika Haška stane hokejovým brankářem.

Pět modelů (ne)štěstí. Nový dokument Šťastně až na věky pozoruje různé typy partnerských vztahů

Číst článek

Nevadí, že si sám nedokáže ani obout brusle nebo že nemá to správné vybavení. S příchodem léta se svým nejlepším kamarádem Honzou (Fabian Šetlík) zakládá tým. Na první setkání, svolané jak jinak než přes psaníčko, dorazí do cukrárny přesně tři uchazeči. K Dominikově radosti je jedním z nich i Katka (Johanka Racková), nejlepší holka ze třídy.

Když k tomu pak ještě přiberou lehce podivínského souseda s nevyslovitelným příjmením, tak jsou týmové Šavle na světě.

Ke hře mají tenisák a hokejky z papírnictví, ale stejně si už po pár dnech střelby na branku se záclonou místo sítě troufnou na partičku kluků z druhého stupně, kteří pravidelně sehrávají zápasy na plácku před místní hospodou. Protože jak pragmaticky tvrdil Katčin děda: „Na hajzlu všichni tlačíme stejně.“

Historická porážka, jak výsledek nazve přiopilý rozhodčí, má ale jednu výhodu. Šavlí a zejména rozmrzlého Dominika se zželí Honzovu tátovi (Hynek Čermák), shodou okolností bývalému extraligovému hokejistovi, který si skupinku páťáků vezme do parády před očekávanou odvetou na konci školního roku.

Celovečerní druhotina scenáristy a režiséra Dana Pánka se titulním turnajem inspiruje pouze duchem. Mnohem blíže (a přiznaně) čerpá z osobních vzpomínek na dětství na konci devadesátých let, kdy frčely (skoro)dvoumetrové žvýkačky, krmila se digitální zvířátka a rodiče mohli dávat kapesné ještě ve dvaceti- nebo padesátikorunových bankovkách.

Pro ty, co onu dobu zažili, půjde o koncentrovanou, i když někdy trochu samoúčelnou retro exkurzi. Ještě aby ne, když Čermák – dost možná ve své nejdobráčtější roli za posledních pár roků – s knírkem a teplákovou mikinou se stojáčkem vypadá jako encyklopedický exemplář devadesátkového taťky.

A kdo tehdy patřil k pravidelným konzumentům víkendového televizního programu, ten si nemůže nevšimnout, nakolik se Děti Nagana podobají inspirativně laděným sportovním snímkům severoamerické produkce, kde hlavní roli ztvárňují děti nebo dospívající.

Děti Nagana

rodinný dobrodružný film
ČR, 2023, 98 min

Režie a scénář: Dan Pánek
Hrají: Hynek Čermák, Klára Issová, Tom Brenton, Johanka Racková, Fabian Šetlík, Pavel Batěk, Otakar Brousek, Taťjana Medvecká, Štěpánka Fingerhutová, Simona Babčáková a Dominik Hašek

 

Slunce praží, prázdniny jsou v nedohlednu a všechno na světě se zdá být možné – i tenhle zdánlivě předem prohraný hokejový souboj Davida s Goliášem, který působí jako nejdůležitější moment života. Právě v něm se totiž – aspoň z pohledu hlavních dětských hrdinů – všechno rozhodne.

Lehce magická atmosféra snímku, kde z plakátu na zdi pomrkává Dominik Hašek, je ale pevně zasazená do reality, která jako by se neustále držela při okrajích zlatavého, ideály zastřeného středu obrazu. Rodiče se za zavřenými dveřmi hádají. Katka schovává pod dlouhými rukávy trika modřiny. Dominikův otčím mu nepříliš taktně předhazuje, že je neschopný.

Žádný z těch symptomů neútěšné „normálnosti“ se nahlas nepojmenuje, ale každému jsou zřejmé. A ani všechny hokejové trofeje světa je nepomůžou spravit. Jak ale na konci filmu zpívá Vojtěch Dyk – v coveru jednoho z největších hitů Davida Bowie, který rozhodně nepřesvědčí každého – aspoň na ten jeden den můžeme být hrdiny.

Snímek Děti Nagana měl v českých kinech premiéru 22. února.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme