Romantická komedie Který je ten pravý? skvěle zvládá být o spoustě věcí a zároveň o ničem

Z filmu Který je ten pravý? | Foto: Bontonfilm

Trojice nadějných filmařů nalézá přechodný domov u 40leté matky v krizi ve snímku, který nešetří zidealizovanými představami nejen o filmové branži, ale i o vztazích mezi lidmi.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České názvy někdy zahraničním filmům křivdí. Při sledování upoutávky na debutový snímek dcery Nancy Meyersové, autorky klasických romcomů Po čem ženy touží nebo Prázdniny, proto mnohé napadne, čím si svěže vypadající příběh o ženě, která se vrací do svého rodného domu, aby našla sama sebe, zasloužil tak přeslazené označení.

Adaptace Kingova románu To je chytrý horor. Realita v něm často děsí víc než zubatý klaun

Číst článek

Zatímco originální název totiž přímo odkazuje na ústřední téma snímku (Home Again, tedy doslova Znovu doma), český překlad Který je ten pravý? naznačuje, že v rámci toho hledání půjde hlavně o výběr chlapa. Na tom by nutně nemuselo být nic špatného, kdyby to nebyla tak úplně pravda. Po zhlédnutí filmu se ale ukáže, že nás tentokrát mystifikovali tvůrci traileru – zatímco čeští distributoři se nás marně snažili varovat.

Ačkoli celých 97 úmorných minut stopáže stojí na žánrové matadorce Reese Witherspoonové a pěkných tvářích tří hereckých zajíčků a Michaela Sheena, film kolabuje na překombinovaném scénáři a laxní režii. Především mu ale jako romantické komedii chybí dvě základní věci: není romantický ani kdovíjak zábavný.

Z filmu Který je ten pravý? | Foto: Bontonfilm

Od samého začátku se totiž snímek odvíjí od poněkud neuvěřitelné premisy, kdy k sobě čerstvě odloučená čtyřicátnice Alice (Witherspoonová) nechává skoro bez mrknutí oka nastěhovat trojici strádajících umělců jen proto, že jí po náhodném setkání v klubu a propařené noci usnuli v obýváku.

Alice v Los Angeles hledá způsob, jak se realizovat, zatímco trojice mladíků (Pico Alexander, Jon Rudnitsky a veterán adaptací knih od Johna Greena Nat Wolff) sní o tom, že se stanou profesionálními filmaři. Což, jak praví jeden z povedenějších vtipů, chce v L. A. každý.

Který je ten pravý?

romantická komedie
USA, 2017, 97 min
Režie: Hallie Meyers-Shyerová
Hrají: Reese Witherspoonová, Michael Sheen, Nat Wolff, Pico Alexander, Jon Rudnitsky

Hodnocení: 40 %

Do toho se objevuje Michael Sheen ve své spíše cameo roli Alicina manžela a s příběhem příliš nesouvisející linka o Alicině mrtvém otci, režisérovi.

Scenáristická a režijní prvotina Hallie Meyers-Shyerové tak měla možnost vydat se různými směry. Dopadlo to ovšem tak, že se někde v prvním dějství škály svých eventualit zalekla a raději se rozhodla, že ty zkušené herce nechá, ať konec prostě nějak zaonačí.

A což o to, ono se na odrostlou Elle Woodsovou a její sympatické kolegy nedívá špatně. Ty fráze a melodramatické proslovy, které jim vnutili do úst, se už ale snáší mnohem hůře. Který je ten pravý? je tak ve výsledku hodně naivní představou o Hollywoodu a lidských vztazích. Nic, za co by se Reese Witherspoonová musela nutně stydět, ale zároveň ani něco, co by mělo získat místo po boku jejích ikonických rolí.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme