Whiskey, motýli a Elton John. Kingsmani se vrací k další bláznivé záchraně světa

Z filmu Kingsman: Zlatý kruh | Zdroj: Cinemart

Ve světě elitních agentů-gentlemanů je možné skoro všechno. Jen namátkou: přežít prostřelení hlavy, umlít chlápka do hamburgeru nebo třeba unést Eltona Johna, aby pro vás pořádal soukromé koncerty. V sequelu divácky oblíbené komiksové adaptace z roku 2014 se britští Kingsmani setkávají s americkými Statesmany a drogovým kartelem psychopatické Julianne Moorové. A hranice šílenosti přitom dostávají pořádně zabrat.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Kentucky / Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z agentů se vždy padnoucími obleky se konce prvního dílu s podtitulem Tajná služba dožila jen menšina. Vrchní elegán a věčný zastánce mravního chování Harry Hart (Colin Firth) skončil s prostřelenou hlavou, další část vedoucích Kingsmanů zase doplatila na ďábelský plán šišlavého zlosyna s tváří Samuela L. Jacksona.

CIA vede Hercule Poirot. Americký zabiják ale i tak mezi akčními snímky zapadne

Číst článek

Jako by to nestačilo, dojde k podstatné kingsmaní redukci hned v úvodu pokračování s názvem Zlatý kruh. Osiřelí Eggsy (Taron Egerton) a Merlin (Mark Strong) tak musí vyhledat pomoc doslova na dně zlatavého moku.

Nuceni spojit síly s americkou špionážní organizací Statesman - a jejími agenty Tequila (Channing Tatum), Whiskey (Pedro Pascal), Champagne (Jeff Bridges) a Ginger Ale (Halle Berryová) - musí vyzrát na drogový kartel vedený minulostí posedlou Poppy (Julianne Moorová) a zhrzeným humanoidem Charliem (Edward Holcroft). Naštěstí jim pomůže jeden starý známý, ačkoli ho zprvu více než záchrana světa zajímají motýli.

Zlatý kruh bere zavděk až nestoudnou zálibou svého režiséra Matthewa Vaughna v hyperstylizaci a komické násilnosti. Oproti prvnímu filmu jsou ale bitky snad ještě bizarnější a nepřehlednější, k čemuž dopomáhá i to, že při nich Vaughn možná až příliš spoléhá na speciální triky.

Scény proto dostávají nádech zvláštní animovanosti, jako by film na malou chvilku přešel v počítačovou hru. Konkrétně hned úvodní přetlačovaná mezi Eggsym a Charliem v taxíku tak nejvíce připomíná přemisťování z Harryho Pottera, kde se v chuchvalci rozmazaných těl sem tam mihne obličej.

Jinak se ovšem nedá říct, že by Kingsmani přicházeli do pokračování nepřipraveni. Nejen, že navzdory své jen málem ubíjející 140 minut trvající stopáži hned po prvním záběru na slušivý oblek vypálí k akci, ale ještě se učí z toho, co funguje v Tajné službě. Vrací se tak postavy, motivy i gagy, které překvapivě fungují i přesto, že bez znalosti předchozího dílu nedávají moc smysl. 

Kingsman: Zlatý kruh

akční komedie
USA / Velká Británie, 2017, 141 min
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Taron Egerton, Halle Berryová, Julianne Moorová, Channing Tatum, Colin Firth, Mark Strong

Hodnocení: 60 %

Zlatý kruh je tak na papíře perfektním sequelem. Vybírá se novým směrem, ale zároveň se tolik nevzdaluje od kořenů. Uvědomuje si, že jeho síla spočívá v sympatickém obsazení a přehlídce absurdit, jež by si v akčních filmech, které se berou příliš vážně, nikdy nedovolili.

V tradici filmových pokračování se nicméně neubrání ukázat víc - víc šíleností, víc směšných vynálezů, víc unesených celebrit - což nezvratně znamená také víc přestřelek zpozda kutálející se obří koblihy a méně společenského komentáře minulého filmu.

Nezbyde tedy už moc času na to, aby z některých plakáty propagovaných protagonistů nezbyla jen camea a z ženských charakterů pointy vtipů. Jako náplast na všechny své prohřešky ale Matthew Vaughn skoro až preemptivně dává do filmu štěňátka a ještě více Eltona Johna.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme