Komedie Kazišuci se scéně hromadného zvracení sice nevyhne, poselství o dospívání jí ale nechybí

Snímek z komedie Kazišuci | Zdroj: Cinemart

Nová americká komedie z produkce Setha Rogena už svým názvem napovídá, že se nebude snažit o žádné vysoké umění. I přesto ale příběh o příliš starostlivé trojici rodičů a jejich dospívajících dcerách nabízí mezi fekálním humorem upřímné lidské okamžiky.

Recenze Chicago Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stalo se už skoro zvykem, že současné komediální filmy z americké produkce obsahují nekontrolovanou smršť vulgarismů, nechutností a bizarních motivů. Nebo z druhé strany: pokud si ve snímku někdo strká přirození do jablečného koláče, dostává průjem při zkoušení svatebních šatů nebo si v rámci očividně falešné výzvy nechává vložit do zadnice pivní bong, můžete si být skoro na sto procent jistí, že se jedná o americkou komedii.

Hrdinové v Avengers: Infinity War neumějí používat zbraně. Proti vesmírnému tyranovi bojují hláškami

Číst článek

Vždy je proto příjemným překvapením, když se v kinech objeví komedie, která zvládá fungovat i v přístupnosti pro mladistvé (jako například nedávný remake/sequel Jumanji) nebo vedle fekálního humoru dosahuje i jiných poloh. Kazišuci spadají do té druhé kategorie.

Hlavními postavami snímku Kay Cannonové je trojice rodičů – přehnaně ochranitelská svobodná matka Lisa (Leslie Mannová), snaživý odloučený otec Hunter (Ike Barinholtz) a emocionální otec na rodičovské dovolené Mitchell (bývalý wrestler John Cena) – kteří se po přečtení zapomenuté konverzace na sociální síti vydají zabránit svým dcerám (Kathryn Newtonová, Gideon Adlonová, Geraldine Viswanathanová) v tom, aby po svém maturitním večírku přišly o panenství.

Protože se překažení plánu šestnáctiletých ratolestí ukáže být úkolem na rovných 90 minut stopáže, přichomýtne se rodičovská trojice v rámci svého pronásledování do řady nepříjemných situací, které obsahují sprosté hlášky, zvrácené úkony i zcela nevinné filmové reference.

Cannonová, která má za sebou scénáře k seriálu Studio 30 Rock nebo například hudební trilogii Ladíme!, soustředí jinak typickou americkou komedii na konflikt mezi dvěma generacemi, mezi kterými se z určitých důvodů vytvořila komunikační bariéra. Není to přitom jen problém ze strany rodičů, jenž nerozumí významům emoji, ale i celkový přístup obou trojic k životu.

Zatímco ústřední rodičové jančí při představě, že jejich holčičky ztratí svou nevinnost, děvčata berou první sex za událost, kterou doprovází zbytečné stigma. Snímek dokonce ústy jedné z vedlejších postav zdůrazní, jaký bereme jako společnost dvojí metr na dospívající chlapce. Ty totiž na rozdíl od dívek nepodrobujeme tak silné kritice, pokud se k sexu rozhodnou přistupovat přirozeněji a nedělat z něj ceremonii.

KAZIŠUCI
komedie
USA, 2018, 102 min
Režie: Kay Cannonová
Hrají: Leslie Mannová, John Cena, Ike Barinholtz, Kathryn Newtonová, Geraldine Viswanathanová, Gideon Adlonová a další
Hodnocení: 55 %

Kazišuci se postaví proti stereotypům ještě několikrát, a to například když v rámci žertů připomenou, že některé věci mohou vyznít homofobně, nebo když do role citlivého otce dvou dívek místo jasného podpantofláka obsadí muže s muskulaturou Johna Ceny.

Bývalý zápasník je vůbec skvělým přídavkem této komedie. Ačkoli má za sebou už několik filmových rolí – například přítele Amy Schumerové v romantické komedii Vykolejená nebo býka Ferdinanda ve stejnojmenném animáku – právě v Kazišucích si je zatím možná nejjistější. Ani jednou nemine načasování svých gagů a komediálním matadorům Mannové s Barinholtzem je rovným spoluaktérem. V některých scénách jsou to dokonce oni, kdo stojí v Cenově stínu.

I když se tedy snímek nevyhne kolektivní zvracecí scéně, nejsou Kazišuci nutně bezduchá zábava. Mnohé si naopak získají tím, jak na pozadí jednoduché komediální zápletky vypovídají o světě a jaké sdílejí názory. Párkrát k tomu navíc přidají i kreativní pohyby kamerou, které naruší jinak monotónní přestřihávání z celku na detail.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme