'Sorry jako', ale úřadování Mimi šéfa nezaujme děti ani dospělé

Některé děti si přejí zvířátko, a dostanou místo toho mladšího sourozence. Hlavní postava nového animáku studia Dreamworks si přála všechno zachovat, jak bylo, a místo toho dostala za brášku batolecího byznysmena. Jde se s tím celkem jednoduše ztotožnit, protože pro diváky je Mimi šéf také daleko od toho, co si od filmu ve skutečnosti přáli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Mimi šéf

Z filmu Mimi šéf | Foto: cinemart

Nebe produkuje roztomilá miminka v rámci pásové výroby – aspoň tak si tvůrci z Dreamworks vysvětlují jednu z největších záhad trápící dětskou mysl. Miminka tu krouží mezi stroji, které jim postupně zasypou zadečky, nandají plínku, vstrčí dudlík a v závěru na základě testu lechtivosti pomocí husího pírka rozhodnou, jestli budou poslána do rodin, nebo na ředitelství.

Sedmiletý Tim by na životě, který vedl, nic neměnil. Měl totiž dva milující rodiče a rozvinutou fantazii, díky níž se denně vydával na fantastická dobrodružství. To ale jenom do chvíle, kdy jeho milující rodiče jednoho dne nevystoupili z taxíku s miminem v obleku.

Špunti na vodě jsou jako S tebou mě baví svět na kánoích a raftech

Číst článek

Timův „bráška" nebyl vítaným přírůstkem do Templetonovic rodiny. Timovi se ale i tak zdá, že to není pouze jeho odpor k malému narušiteli, co mu napovídá, že je na bezejmenném miminu něco v nepořádku. Vedle toho, že jeho outfitu nikdy nechybí kravata nebo podvazek na ponožky, ještě třeba pravidelně zasedá v obývacím pokoji s dalšími miminy z okolí a po večerech s někým rozmlouvá po telefonu.

Templetonovic narušitel se totiž ukáže být špionem, kterého na zem seslalo výše zmíněné ředitelství, aby odvrátil současnou největší hrozbu: roztomilost štěňátek, která spolu s koláči začala postupně vytlačovat lidskou přízeň vůči miminkům. A Tim se mu rozhodne pomoct – aby se ho co nejdříve zbavil a mohl mít rodiče zase jenom pro sebe.

Z filmu Mimi šéf | Foto: cinemart

Když z toho odebereme miminkovský příznak, je hned jasné, proč zní zápletka Mimi šéfa tak povědomě. Naposledy jsme ji například viděli ve psím provedení v animáku Tajný život mazlíčků. Na roztomilost miminek zase vsadil poměrně nedávno animák Čapí dobrodružství, který si podobně pohrával i s myšlenkou továrny na mimina.

Což o to, i Mimi šéf dokáže být místy roztomilý. Své batolecí představitele ale mnohem častěji využívá jako neklející kopie Stewieho ze seriálu Griffinovi. V rámci dabingu film navíc přijde o hlas amerického herce Aleca Baldwina, který svým souběžným účinkováním v populárním skečovém pořadu Saturday Night Live povznáší obraz korporátního batolete do roviny celkem zábavné parodie na Donalda Trumpa, který nikdy nepocítil lásku.

MIMI ŠÉF
animovaný
USA, 2017, 97 min
Režie: Tom McGrath
Dabing: Zdeněk Maryška, Libor Terš, Petr Lněnička, René Slováčková, Jan Maxián a další
Hodnocení: 35 %

Dabing ani překlad ale přitom nejsou nutně problematické. Jenže překladatelská jazyková invence se alespoň na úrovni humoru smrskla na jedno zamumlané „sorry jako", které jde úplně mimo cílovou skupinu diváků a pro starší už dávno (snad) přestalo být zábavné.

Zůstává nicméně bez debat, že batolecí svět je stále plný neprozkoumaných možností a gagů – mimina v obleku, která zapisují reporty voskovkou, jsou jednoduše komická. Příběh Tima a jeho mladšího bratra je zároveň také zajímavou psychologickou sondou do duše dítěte, které se najednou musí dělit o lásku svých rodičů s dalším člověkem. A kdyby se tohoto motivu tvůrci drželi a neuchylovali se zbytečně k fantasmagorii – čítající mimo jiné i mazání paměti – mohl být z Mimi šéfa film dosahující podobných příběhových kvalit jako třeba V hlavě.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme