Bondovka Není čas zemřít vzdává poctu staronové éře špionského hitu i svému zlomenému hrdinovi

James Bond (Daniel Craig) a Paloma (Ana de Armas) v bondovce Není čas zemřít | Zdroj: Forum Film CZ

Daniel Craig se vrací ve svém pátém a finálním dobrodružství jako tajný agent Jeho Veličenstva s licencí zabíjet, aby uzavřel 15 let dlouhou kapitolu v historii ikonického Jamese Bonda, která po něm snad ještě více než po jeho předchůdcích vyžadovala, aby se v patách neustále držel nejen padouchům ohrožujícím světový mír, ale i společenským změnám a zvýšeným očekáváním publika.

Recenze Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčastějším vtipem, který se pojil s pořadí už pětadvacátou bondovkou, bylo, že navzdory jejímu názvu je toho zmíněného času přece jenom dostatek.

Nejdřív to mělo co dělat s faktem, že Není čas zemřít patřila k prvním filmovým obětem koronavirové pandemie a její dokola odkládaná premiéra se postupem měsíců stala příznačnou pro Bondův neustálý boj se zlem. A pak je tu samozřejmě samotná stopáž snímku, kterou lze s jejími 163 minutami považovat za cokoli, jen ne málo času.

A tak jsme tu, o rok a půl později. Bondovo nejnovější dobrodružství se spolu se svými grandiózními rozměry konečně dostalo na plátna kin, kam patří. A rozhodně se nedá říct, že by zápletka s biologickou zbraní, která se mezi lidmi šíří jako virus, působila zastarale.

Hrdiny nového filmu Olma Omerzua zradí moderní technologie. A ptáci všechno vidí

Číst článek

Ještě než na to ale přijde, musí se na chvíli zastavit a vzpomínat. Tohle je koneckonců finální štace titulního hrdiny, nebo alespoň jeho současného představitele Daniela Craiga, který zakusil roli agenta 007 v dějově navazujícím, sériovém vyprávění a pomohl ho zase o něco více vzdálit archetypu britsky břitkého hláškomatu s přednastavenou dvojicí funkcí – svádět a zabíjet.

Jeho pětidílné působení, začínající v roce 2006 s filmem Casino Royale, poznamenala nešťastná romance s postavou Evy Greenové, střet se zločineckou organizací Spectre a jejím psychopatickým vůdcem Blofeldem (Christoph Waltz), ale také vlna divácké nevole, která po tvůrcích požadovala, aby zbavila 70 let starou literární figurku přízviska produktu minulého století, který je stejně neměnný jako jeho přízeň ke krásným ženám, rychlým autům a protřepanému martini.

Tohle všechno udělalo z poslední reinkarnace Bonda zlomeného muže, který se po letech na neuspokojujícím odpočinku pokouší dát novou šanci lásce – a to nejen té romantické v podobě Madeleine Swannová (Léa Seydouxová), ale i té životní, kvůli níž neodolá napětí a stále dokola se vrhá do záchrany světa a kráglování zlosynů.

Craigovi i celé jeho bondovské éře se v Není čas zemřít dostává rozlučkového turné se vším všudy. Vrací se do ní známé tváře i nástrahy z minulosti. Začíná v klikatých hornatých uličkách italské Matery, kterými se prohání nablýskaný Aston Martin DB5, a končí více než důstojným posledním pokynutím.

Je ale potřeba říct, že ta cesta k ní není, stejně její stárnoucí protagonista, natolik uhlazená, jak by si nejspíš přála.

V jistých ohledech totiž Craigovo grandfinále vyznívá jako pět různých filmů poskládaných dohromady. Není tím ani tolik myšlena jeho délka jako spíše skutečnost, že se v něm čtveřice scenáristů pokouší poskládat dohromady několik starších zápletek s novými, podobným způsobem dát také prostor starým i novým postavám, a přitom najít tonální rovnováhu mezi romancí, thrillerem a lehce poťouchlou akcí.

Není čas zemřít

akční thriller
Velká Británie / USA, 2021, 163 min
Režie: Cary Joji Fukunaga
Scénář: , , ,
Hrají: Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Ben Whishaw, Ralph Fiennes, Jeffrey Wright, Naomie Harris, Rory Kinnear, David Dencik, Christoph Waltz, Ana de Armas, Billy Magnussen

Hodnocení: 55 %

Po vynikajícím, vizuálně jímavém i mrazivém prologu tak přijde na řadu nenápaditá úvodní znělka v doprovodu písně od Billie Eilish, která má stejné šance navodit atmosféru zbytku filmu jako před ním diváka náležitě otrávit. S tímto vzorem úspěšnosti se pak příběh jednou prodírá a jindy řítí ke svému závěru. Jak asi nikoho nepřekvapí, akční scény a chvíle přátelského pošťuchování tu fungují lépe než milostná vyznání a dramatické promluvy s víceméně zaměnitelným záporákem (Rami Malek).

Těžko říct, jak konečné podobě konkrétně přispěla scenáristka Phoebe Waller-Bridgeová (tvůrkyně všech užaslých komentářů zasloužené seriálové Potvory), která byla k natáčení Není čas zemřít přizvána, aby pozvedla zejména jeho často kritizované ženské postavy. Jisté je pouze to, že Bond girl Léa Seydouxová zdárně přežila do dalšího dílu, Bond dostane jako spoluhráče dvě agentky, které mu stačí v boji i konverzaci, ale bohužel také i to, že se jedna z nich po pouhých deseti minutách zase vypaří.

Poslední loučení s Craigovým Bondem je díky tomu melodramatické, stylové, dojemné i úsměvné – jak v dobrém, tak špatném smyslu. V neposlední řadě jde však o čistokrevnou bondovku. Se vším, co to slovo znamená pro jejich příznivce i odpůrce.

Bondovka Není čas zemřít měla premiéru 30. září.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme