I takhle vypadá láska. Jateční romance O těle a duši ukazuje cit na pozadí surovosti

Z filmu O těle a duši | Foto: Film Europe

Vítězný snímek letošního ročníku Berlinale si libuje v kontrastech. Maďarská režisérka Ildikó Enyediová v něm totiž do prostředí jatek staví křehkou romanci mezi dvěma lidmi, kteří se navzdory svým psychickým i fyzickým šrámům rozhodnou sblížit. Nejdříve se ale setkají ve snu. Jako jeleni.

Recenze Maďarsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Pretty Woman se Richard Gere potkal s prostitutkou v podání Julie Robertsové na Hollywood Boulevardu, když potřeboval poradit cestu. V Notting Hillu se zase prodavač knih s tváří Hugha Granta seznámí s Julií Robertsovou v metaroli filmové hvězdy tak, že ji na ulici polije džusem.

Otec ve složce autor, umělé oplodnění v obýváku. Dokument Nerodič ukazuje dnešní podoby rodiny

Číst článek

Drama Ildikó Enyediové přistupuje k romanci trochu jinak – a to nejen tím, že do hlavní role neobsazuje Julii Robertsovou. Její protagonisté Endre (Morcsányi Gáza) a Mária (Alexandra Borbélyová) se totiž nejdříve poznají ve snu, zatímco oba v těle jelenů pijí z tůně.

Ani jejich reálné setkání ovšem neztrácí na bizarní kvalitě. Aniž by si uvědomovali své snové spojení, představí se na pracovišti – na jatkách. Postarší Endre, místní ekonomický ředitel s chromou rukou, do té doby vede celkem jednotvárný život. S příchodem rezervované kontrolorky kvality ale jeho dny dostávají nový smysl. A ačkoli oba stojí o to, aby se sblížili, jejich vztah je během na dlouhou trať.

Z filmu O těle a duši | Foto: Film Europe

O těle a duši totiž koneckonců není jen dramatem odehrávajícím se na místě, z jehož stěn se denně smývají nánosy krve. Představuje také docela ojedinělou, ale neméně milou lovestory mezi charaktery, kterým se normálně ve filmech nedává příležitost k zamilování.

Endre jako postarší muž nekonvenčního vzhledu je kapitolou samou o sobě. Nelze ovšem pochybovat, že mnohem zajímavější postavou je Mária, žena víceméně nepopsaná dospělými vztahy. Jako vysoškolsky vzdělaný člověk spadající kamsi na spektrum lehčího autismu se potýká s nejobyčejnějšími úkony společenského života. Nadále navštěvuje terapeuta pro děti a v precizně srovnané kuchyni si se slánkami nacvičuje dialogy, které by mohla v práci vést.

O TĚLE A DUŠI

drama
Maďarsko, 2017, 116 min
Režie: Ildikó Enyediová
Hrají: Morcsányi Géza, Alexandra Borbélyová, Zoltán Schneider, Ervin Nagy

Hodnocení: 75 %

Alexandra Borbélyová přitom nejvíc pracuje s Máriiným obličejem - v jejím podání zdí, přes kterou komunikuje její vnitřní konflikty. Zdařile tak zprostředkovává fakt, že Mária není bezcitná, jak se může na první pohled zdát, ale že své emoce pouze ještě nedokáže vyjadřovat. V jistém smyslu je Mária enigmou příběhu i jejím luštitelem. A jakmile si k ní divák najde cestu, najde i zalíbení k celému filmu.

Skoro až poeticky to tak vychází, že se snímek O těle a duši dá stejně těžce milovat jako jeho protagonisté. Pro některé snad příliš lyrický nebo netradiční, pro jiné zase příliš maďarský. Jeho vypravěčskou a vizuální hodnotu mu však nelze upřít. Navíc: v jakém jiném filmu jste kdy viděli dva lidi se zamilovat a následně vykrvácet krávu.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme