Ovce zastavují Farmageddon. Nové skopičiny animovaného Shauna potěší diváky všeho věku

Z filmu Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon | Zdroj: Bohemia MP

Oblíbený ovčí puberťák Shaun se vrací v druhém celovečerním animovaném dobrodružství, které ho dostane nejen daleko za hranice domovské farmy Mossy Bottom, ale rovnou celé galaxie. Ve snímku s podtitulem Farmageddon získá malou mimozemskou kamarádku, díky níž konečně pochopí, co to znamená zodpovědnost.

Recenze Mossingham Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Život na farmě dokáže být pekelně monotónní. Proto si ho – k nelibosti honáckého psa Bitzera – místní stádo ovcí snaží nějak okořenit. Každou kratochvíli jim ale přísný hlídač rychle zatrhne. A pro jistotu k tomu vždy přidá i varovnou ceduli s piktogramem jejich aktivity a důrazným červeným zákazem.

Místní raubíř Shaun začne propadat zoufalství. Nic nedělat je totiž jeho noční můra. Nejspíš proto uvažuje, jestli by s ostatními neměli znovu vyzkoušet ten uspávací trik se skákáním přes plot, který jim v předchozím filmu zajistil velkou, i když zcela nekontrolovatelnou dávku dobrodružství.

Ve filmové adaptaci Rudišovy Národní třídy dostává melancholický rváč víc ran, než rozdává

Číst článek

Tentokrát však Shaunova partička nic vymýšlet nemusí. Dobrodružství dorazí až za nimi do anglického městečka Mossingham  a přiletí ve vesmírné lodi. Úplně sice napoprvé nevychytá přistání, i tak ale pořádně vyděsí místního pejskaře, který se v kvapu nestihne rozhodnout, jestli radši spasí svůj život, nebo ještě rychle sní několik hranolků, co mu v tom úleku upadly na zem.

Řidičkou mimozemského plavidla se ukáže být Lu-la, malé stvoření modrofialového zbarvení s chapadly a tělem podobným noze bedly. Protože je Shaun pro každou neplechu, Lu-lino zjevení nejdříve nadšeně vítá. Brzy ale zjistí, že je s ufonkou, která se pohybuje rychlostí blesku a pouhým mávnutím končetiny uzvedne traktor, víc starostí než zábavy.

Nemluvě o tom, že se kvůli ní sjedou do tichého koutu světa také fanoušci nadpřirozena – a s nimi i ti, kteří by mimozemským návštěvám rádi přišli na kloub v supertajné laboratoři ukryté pod ničím nezvyklou automyčkou.

Shaunův majitel mezitím přemýšlí, jak na náhlém zájmu o vesmírné bytosti co nejvíce vydělat. Bitzena a další zvířecí obyvatele farmy Mossy Bottom proto zapojí do stavby zábavního parku s názvem Farmageddon.

Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon, jak zní celý distribuční název, je nový snímek britského animačního studia Aardman. Druhá celovečerní ovčí podívaná přitom vstupuje do českých kin akorát včas, aby připomněla čtvrtstoletí existence svého ústředního hrdiny. Ten se totiž poprvé objevil v malé roli po boku Wallace a Gromita v kraťasu O chloupek v roce 1995.

Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon

animovaná komedie
Velká Británie, 2019, 86 min
Režie: Richard Starzak
Hrají: Justin Fletcher, Marc Macaulay

Hodnocení: 75 %

I když už mu bude dvacet pět let a má na svém kontě přes 150 epizod televizního seriálu, stále zůstává tím známým puberťákem s ústy na boku obličeje, který nepohrdne žádnou neplechou. Ve Farmadeggonu tak tvůrci Will Becher a Richard Phelan využili příležitosti udělat z něj pro jednou toho zodpovědnějšího, a příběhově ho postrčili směrem k dospívání.

Film samotný je skvělým příkladem rodinné zábavy. Až na několik chvil dojetí nabízí v podstatě nepřetržitou smršť vtípků. Mladší diváky si získá fyzickou komedií, která má díky takzvané claymotion animaci (tedy stopmotion animaci za použití hlíny, modelíny či vosku) trochu usedlejší, ale neméně expresivní formu. Starší zase ocení vizuální gagy a popkulturní narážky, na jejichž objevování nebude jedno zhlédnutí stačit.

Farmageddon se dotkne literárních velikánů, znělky ze sci-fi série Akta X nebo třeba známého pohybu kamery ze Spielbergových Čelistí. Odnese to nejen obchod s porcelánem, ale i bránice diváků. Ve výsledku se ukáže být úplně jedno, že jde o grotesku zcela beze slov (pokud nepočítáme bečení), protože i v tom zvládnou tvůrci najít humornou pointu.

Chtělo by se říct, že jde o poměrně jednoduchou zábavu. V nenucené komedii tohoto snímku je však kouzlo, které se podaří vytvořit málokomu. Jen přiznejte, kdy vás naposledy nahlas rozesmála padající písmena?

Snímek Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon měl premiéru 3. října.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme