Tvůrci politické satiry chytili v nové české pohádce Čertí brko poezii

Ondřej Vetchý v pohádce Čertí brko | Zdroj: Falcon

Klobásy zdarma, volební podvody a dávka byrokracie k tomu. Autoři politicko-satirického snímku Prezident Blaník se nestraní politickým tématům ani v nové pohádce, kde se z pekla stává úřad a lidské hříchy zaznamenává kouzelný brk.

Recenze Pytlov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peklu vládne Lucifer, na tom se většina pohádek shodne. Scenáristé Robert Geisler a Tomáš Hodan se ale rozhodli zajít s tradičním mýtem o vážení lidských duší a věčném trestu trochu dál a upravit ho do podoby, jakou diváci nejspíš ještě nikdy předtím neviděli.

Pekelný mocipán, v tomto případě Ondřej Vetchý, tak tentokrát nespravuje celý očistec umístěný kdesi v zemském jádru, ale místo toho rozděluje práci mezi jednotlivá podpekla. V nové pohádce Čertí brko totiž nejsou zapálené ohně a vařící se kotle s hříšníky. Peklo je úřad a čerti celkem obyčejní, nepříliš děsivě vzhlížející úředníci.

Sociální komentář zalitý krví. Mladí zabijáci jsou sladkou pomstou internetové generace

Číst článek

Jejich úkolem je archivovat a následně vážit všechny hříchy, které zapíše magické čertí brko. Tedy alespoň v rámci správní jednotky. Jde o docela milé, lehce rohaté chlapíky, kteří tráví celé dny pod zemí, a občas se z práce utrhnou do hospody. Ani ocas a kopyta nenosí neustále. Oblékají si je jen při zásazích, neboli když vyrážejí na zemi „jímat“ hříšníka.

Mladý Bonifác (Jan Cina) v kolektivu vousatých mužů středního věku vyčnívá. Čertí kouzla se mu moc nedaří, a tak se snaží přijít s vlastními vynálezy. Ani ty mu ale většinou nevyjdou. Protože s ním už Lucifer ztrácí trpělivost, vyšle ho na pobočku v Pytlově pod kopcem Pervidle, kde jim přestalo fungovat brko.

V pozemském převleku čertů – myslivecké uniformě – je nezkušený Bonifác snadnou kořistí svodů lidského světa. Bláhově proto podlehne lžím místního podvodníčka (Jan Budař), který ho obere o veškerou kouzelnou výbavu. Mnohem vážnější následky ovšem přinese skutečnost, že mladík neuposlechne nejvyššího varování Lucifera a dá se do hovoru s nehříšnicí Markétkou (Judit Bárdos), od které se pak nakazí sympatií a poezií.

Mohla to být docela zajímavá převrácená pohádka o čertovi, který ze striktně organizovaného prostředí přijde na svět a nechá se zkorumpovat jeho zlem. Nový film režiséra Marka Najbrta se totiž moc netají tím, že považuje čerty za vykonavatele spravedlnosti a na lidech nechává role záporáků.

Jakmile ale Bonifác opustí podsvětí, příběh se změní. A s ním částečně vyprchá i to, co bylo na snímku od samého začátku nejzábavnější. Po představení, jak místní pekelná realita funguje, dá vale nabízejícím se možnostem byrokratického humoru a radši zajede do typičtějších kolejí tuzemských pohádek.

Čertí brko

pohádka
ČR / SK, 2018, 99 min
Režie: Marek Najbrt
Scénář: ,
Hrají: Jan Cina, Ondřej Vetchý, Judit Bárdos, Jan Budař, Marek Daniel, Jana Plodková, Václav Kopta, Marián Geišberg

Hodnocení: 60 %

Svět lidí je přeci jenom pro tvůrčí trojici, která letos uvedla do kin už komedii Prezident Blaník, povědomějším polem působnosti. Tam se mohou dotknout i oblíbených politických témat, a tak do fungování obce Pytlov přimíchávají podvody ve volbách nebo ovlivňování voličstva klobásami či honosným ošacením zdarma (díky kterému se pak z poddaných všichni stávají „měšťany“). Sami scenáristé ale tvrdí, že jde více o šírší společenský komentář než narážku na konkrétní kauzy, jako je tomu pravidlem u politicko-satirického seriálu s lobbistou Tondou Blaníkem.

I netradiční pohádkové nastavení v Čertím brku odhalí jejich rukopis a nabídne řadu gagů, které doženou k smíchu dospělé i dětské diváky. Nakažlivé poezii se však ani oni sami nevyhnou, a tak do děje zbytečně nastrkají i několik nezáživných písniček, které jsou z nějakého důvodu stále trpěným přežitkem tohoto žánru.

Kde se naopak nápady (a penězi) nešetřilo, jsou výprava a kostýmy. Ty spolu s hereckým obsazením, tvořící dohromady pohádkové elity i úplní žánroví nováčci, vytvářejí rodinný snímek, který vypadá i zní kvalitně a po jehož zhlédnutí si divák nechce vytlouct celý zážitek z hlavy. Což nejde říct o velké části současné produkce.

Snímek měl v kinech premiéru 29. listopadu.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme