On se bojí. Joaquin Phoenix se rozpadá strachem z matky a sexu, film pod tíhou vlastních ambicí

Joaquin Phoenix v titulní roli snímku On se bojí | Zdroj: Aerofilms

Ari Aster je po svých dvou celovečerních filmech Děsivé dědictví a Slunovrat oslavovaný hororový tvůrce. Jeho novinka On se bojí aspiruje na hororově komediální, existenciální podívanou a režisér předchází málem pověst vizionáře. Právem?

Premiéry Pavla Sladkého Město zločinu a úzkosti Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

On se bojí rozvíjí Asterův námět krátkého filmu Beau z roku 2011. Vypráví o muži, který trvale žije v úzkostech. Zemře mu matka, zdroj jeho celoživotního strachu i láskyplné závislosti, žena, od které se nikdy neodpoutal. Vesmír člověka, který visí na svém terapeutovi, a svět kolem něj se mu rozpadá v trosky, reprezentuje výborná první 40minutovka filmu.

Beau se před nástrahami zvlčilého města plného bizarního násilí marně schovává za dveřmi svého otřískaného nájemního bytu. Kde končí vnitřní skutečnosti a vnější realita, není zřejmé a ani podstatné. Tlak na hlavního hrdinu je surreálný, efektní, nedává divákům čas vydechnout.

Na genderu nezáleží, Dracula vysaje všechny. Nicolas Cage je toxický boss v akční komedii Renfield

Číst článek

Aster tady ale nekončí. Film dělí do čtyř jasně členěných, vizuálně odlišných kapitol završených ještě zbytečně pompézním epilogem. Vkládá do nich flashbacky z Beauova formativního dětství, vyzkouší na hrdinovi terapeutické divadlo ve filmu, animovanou a kombinovanou výtvarnou sekvenci a směřuje k závěrečné konfrontaci. Převrací posloupnost událostí, aby zamíchal příčinami a následky. Byla nejdřív potlačená nenávist, nebo neopětovaná láska, ze které se zrodila frustrace, úzkost a odplata?

Ať tak, anebo tak, Asterův hrdina vnímá sex a ženy jako smrtelné nebezpečí. Kvůli démonické matce je zralý na psychoanalýzu. Snímek dosahuje stopáže dvou hodin a 59 minut. To je jednak neúměrně moc, jednak herectví vedlejších postav značně kolísá a existenciální vrstva strachu se nerozvíjí, jen dostává nové efektní kapitoly.

Aster četl Franze Kafku. Režisér – a také scenárista a producent v jedné osobě – to dává najevo groteskními momenty, ve kterých se děs mísí s paradoxy. Beau se po telefonu, zcela nepatřičně, dozví o smrti svojí matky od doručovatele zásilky, který mu zvedne telefon poté, co vstoupil do luxusního matčina domu a uzřel tělo bez hlavy roztříštěné lustrem. Beau nezvládl přijet na výročí, nezvládne tak docela dorazit ani na pohřeb.

Matka hrála klíčovou roli v jeho životě, z jejich spárů se Beau nikdy nevymanil, ani když putoval v životě za štěstím jakkoli. Když se na prázdninách zamiloval do mladé dívky, nebo když si sám sebe představoval jako otce hledajícího svou rodinu. Anebo když v životě našel jiné lidi, kteří o něj ze zástupných důvodů pečovali jako o vlastního.

Matčina láska smísená s nenávistí a vštěpovanou vinou je freudovský materiál. Beaua zrodila a zničila.

Master Joker Bonaparte Phoenix

Úzkostlivého samotářského podivína hrají dva představitelé v teen a dětském věku, ale především Joaquin Phoenix. Veřejná pověst i schopnost výrazné transformace do problematických rolí tohoto herce k Beauovi úplně předurčují. 

V minulosti hrál Batmanova protivníka Jokera v samostatném filmu, který kombinoval drama o sociální deprivaci se supertemným zaprodaným komiksovým světem. Dál třeba nelítostného, vnitřně vyčerpaného zabijáka ve znepokojivém filmu Nikdys nebyl, postiženého kreslíře komiksů v hořké komedii Neboj, daleko neuteče. Několik postav ztělesnil u režiséra Jamese Graye nebo Paula Thomase Andersona.

ON SE BOJÍ

hororová komedie
USA / Kanada, 2023, 179 min

Režie a scénář: Ari Aster
Hrají: Joaquin Phoenix, Patti LuPone, Amy Ryan, Nathan Lane, Kylie Rogers, Denis Ménochet, Parker Posey, Armen Nahapetian

Jeho výběr režisérů a režisérek je tedy hodně prestižní klub. Brzy by měl Phoenix ztvárnit Napoleona, protože se vrací ke spolupráci s Ridleym Scottem. V On se bojí hercově výkonu dopomohla skvělá, oscarová práce maskérů, kadeřníků a dalších profesionálů, která z Beaua dělá psychickou trosku, jindy starce, nebo muže zraněného uvnitř i navenek.

Je tedy při takové bilanci novinky Ari Aster vizionář hodný toho jména? Výborně sice pracuje se strachem a atmosférou ohrožení, monstrózností dobývanou z člověka, což je jedna z domén kinematografie. Ovládá filmový materiál, dokáže si poradit s hororem na denním slunci i v temných koutech, vycítit palčivá místa mezilidských vztahů a výčitky ukryté do bizarních reálií.

On se bojí ale prozrazuje víc o jeho ambicích a projekci vlastní důležitosti než o jeho soustředěné tvůrčí existenciální vizi, přetavené v odyseu jednoho životem těžce zkoušeného muže.

Hororová komedie On se bojí měla v českých kinech premiéru 20. dubna 2023.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme