Adaptace Kingova románu To je chytrý horor. Realita v něm často děsí víc než zubatý klaun

Z filmu To | Foto: Vertical Ent.

Nová adaptace známého knižního hororu od Stephena Kinga má potenciál potěšit velkou část diváků. Nejen že jim dává velmi rychle zapomenout na svého pochybného devadesátkového předchůdce s Timem Currym, ale také jim servíruje nabídku hrůz přizpůsobených na míru. Především pak ukazuje, že život nepotřebuje zubaté klauny, aby byl děsivý.

Recenze Derry (Maine, USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když měla v roce 1990 premiéru minisérie To, vycházející z tisícistránkového románu stejného jména, vyděsil Ameriku oblíbený herec Tim Curry v roli červenovlasého klauna Pennywise. Ačkoli samotná série nezestárla zrovna se ctí, klaunům se už nikdy zcela nepodařilo napravit pověst krvelačných monster.

Od té doby se mnohé změnilo. Diváky už jen tak něco nevyleká (v případě série z 90. let je dokonce větší šance, že současného návštěvníka kin vyděsí nekvalitní speciální efekty víc než samy hororové prvky), po oficiálně nejhorším filmovém létě poslední dekády mají ještě navíc zvýšenou toleranci pro hrůzu nahánějící zážitky.

'Byl to klášter, ale nádherný.' Dokument Červená je inspirativní pocta světoznámé operní pěvkyni

Číst článek

Režisér Andy Muschietti proto zkouší něco, co si troufne málo žánrových snímků poslední doby. V pauzách mezi lekačkami a s nimi spojeným návodným zvukovým doprovodem si totiž skutečně dává záležet na tom, aby nešlo o událost, která zastihla náhodnou skupinu postav, jejichž jména jsou stejně nedůležitá jako jejich životy, ale o věc, která se přihodila uvěřitelným charakterům v rámci jiných velmi reálných problémů.

Má to co dělat s povahou děsu, který ve filmu zachvátí skupinu dětí, ale i způsobem, jak King staví své příběhy. Nikdy se totiž nespokojí s jediným motivem či žánrem, To je proto ve stejné míře hororem s prvky fantasy jako prachobyčejným vyprávěním o souboji dítek s dospíváním. A je to tím pádem také důkaz, že tvůrci nové adaptace odvedli dobrou práci.

Z filmu To | Foto: Vertical Ent.

Dětské postavy ve filmu ztvárňuje kvalitní herecký dorost, mimo jiné Jaeden Lieberher z Masters of Sex nebo Finn Wolfhard ze Stranger Things. Důležité přitom ovšem také je, že hrají podle scénáře, který jim opravdu dovoluje představovat děti, a ne zmoudřelé osoby menších rozměrů. Jejich dialogy se tak hemží sprostými slovy, naivními představami o sexu i tradičními vtípky stylu „tvoje máma“, zatímco jejich osobní životy doprovází konflikty s dospělými nebo šikana ze strany starších spolužáků.

To

horor
USA, 2017, 135 min
Režie: Andy Muschietti
Hrají: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard, Sophia Lillisová, Jeremy Ray Taylor, Jack Dylan Grazer, Chosen Jacobs

Hodnocení: 70 %

To se přitom nijak nestranní násilí na svých dětských protagonistech a jejich nepříjemný úděl zobrazuje až se záběhem do naturalismu. Scénáristé naštěstí měli dostatek rozumu na to, aby do snímku nezařazovali kontroverzní orgii z knižní předlohy. I přesto ale snímek se svou jedinou dívčí hrdinkou nakládá spíše stereotypně.

Sophia Lillisová se i navzdory tomu v roli Beverly ustanovuje jako možná Molly Ringwaldová své generace, zatímco z Billa Skarsgarda, mimochodem nejmladšího ze tří hereckých bratrů, je solidní nástupce Curryho.

Film vytváří uspokojivé napětí, které rozbuší srdce i otrlejším z diváků. Zároveň si však nastoluje i určitý vnitřní rytmus, díky čemuž se dá leccos předpovědět, a přežít tak 135minutový snímek pouze s lehkou tachykardií. I když odchod z kina ještě za denního světla je vřele doporučován.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme