Jižanští vidláci a výbušnina z gumových medvídků. Soderbergh se vrací k režii s Loganovými parťáky

Channing Tatum a Adam Driver ve filmu Loganovi parťáci | Foto: Bontonfilm

Vidláčtí bratři Channing Tatum a Adam Driver loupí trezor při nejslavnějším automobilovém závodě v Americe a Daniel Craig používá gumové medvídky, aby vytvořil amatérskou výbušninu. Steven Soderbergh se do režisérského křesla nemohl vracet už ve větším stylu.

Tento článek je více než rok starý.

Západní Virginie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když jsme Soderberghovo jméno viděli v kolonce režiséra naposledy, bylo to v roce 2013 v závěrečných titulcích životopisného dramatu Liberace! s Michaelem Douglasem a Mattem Damonem v rolích titulní milenecké dvojice.

Snímek o extravagantním pianistovi a baviči rozhodně nebyl typickým Soderberghovským kouskem. Jen o rok starší film o striptérech s názvem Bez kalhot ale dokazoval, že se americký režisér nebojí výzvy.

Jeho novinka Loganovi parťáci, se kterou ohlašuje svůj návrat z režijní přestávky, je mnohem bližší žánru filmů, které ho ve své době proslavily asi nejvíce. Čeští distributoři proto zřejmě neodolali a na podobnost s trilogií Dannyho parťáci museli odkázat už v názvu.

Do kin přichází Hurvínek pro cizince. Sebeuvědomělá animace nudí a děti k známým loutkám nepřivede

Číst článek

Jeho novodobí parťáci ovšem nenosí obleky, ani neloupí v luxusních kasinech. Místo toho se příběh přesouvá do zapadákova kdesi v Západní Virginii, kde Jimmy (Channing Tatum) a Clyde (Adam Driver) dřou bídu s nouzí.

Loganovic klan je podle všeho prokletý, a tak se bratrům nic nedaří. Jimmyho nadějnou kariéru fotbalové hvězdy předčasně ukončilo zranění kolene, Clyde zase ve válce přišel o ruku. Ukrást peníze se zdá jako jediný způsob, jak se dostat z této mizérie.

Za terč svého lupu si vyhlédnou automobilovou závodní dráhu. Plán už je přilepený u lednice, takže stačí najít někoho, kdo jim pomůže dostat se do trezoru. A tehdy přichází na scénu jejich starý známý kriminálník Joe Bang s tváří odbarveného Daniela Craiga.

Z filmu Loganovi parťáci | Foto: Bontonfilm

Nikdo nebyl okraden, jenom vy

Jenom kvalitní filmy si mohou dovolit zařadit na konec titulků hlášku: „Při natáčení filmu nebyl nikdo okraden, jenom vy." 

Málokdo si jí sice všimne, natožpak ti, co nasupeně odkráčejí ze sálu v té vteřině, co příběh přejde do zatmívačky, fajnšmekři ji ale ocení stejně jako bonusové scény u marvelovek.

To sebeironické prohlášení navíc perfektně zapadá do nálady Soderberghovy heistovky, která staví na suchém humoru a jakési přirozené komediálnosti vycházející ze silného jižanského přízvuku. 

Loganovi parťáci

akční komedie
USA, 2017, 119 min
Režie: Steven Soderbergh
Hrají: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough, Hilary Swank, Sebastian Stan, Seth MacFarlane

Hodnocení: 75 %

Protagonisté Loganových parťáků jsou navíc komediálními charaktery každým coulem. Ve snaze zakrýt na Craigovi všechny stopy po agentovi 007 se z britského herce stala namakanější verze Eminema s maniakálním smíchem Ledgerova Jokera, dikce bratrů Loganových zase připomíná mluvu Forresta Gumpa. 

Už samotná kolize těchto pitoreskních postaviček by vystačila na zábavný film, Soderbergh jde ale naštěstí dál. Utahuje si z amerického patriotismu, celkem ohrané, ale stále neméně bizarní dětské soutěže krásy nebo knižní série Hra o trůny.

Především však ve spolupráci s dosud neznámou scenáristkou Rebeccou Blunt nabízí kompaktní příběh, ve kterém nic nepřebývá ani nechybí. Škoda jenom, že jsme na takový film museli čekat až do konce léta.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme