Radši knihu. Fantasy snímek Temná věž je chaos, jak si ho Stephen King nepředstavoval

Idris Elba (vlevo) a Matthew McConaughey ve filmu Temná věž | Foto: Falcon

Neznalost dokáže někdy být nesmírně příjemná. V případě fantasy snímku Temná věž, který vychází z oblíbené knižní série amerického spisovatele Stephena Kinga, je neznalost dokonce přímo vyžadovaná. Film si totiž užijete pouze tehdy, pokud jste o příběhu pistolníka Rolanda Deschaina nikdy neslyšeli.

Středosvět / New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Není to tak dávno, co se Peter Jackson pokusil roztáhnout 250stránkový román do 8hodinové filmové ságy a přesvědčit přitom diváky, že ta zdánlivě nekonečná cesta za to stojí. Dánský režisér Nikolaj Arcel na to spolu s trojicí mezinárodních scénáristů očividně šli obráceně. Do – v dnešní době by se dalo říct pouze – hodinu a půl dlouhého snímku se totiž rozhodli vměstnat děj nejméně tří knih z osmidílné série od Stephena Kinga. (A pokud jste Kinga někdy četli, víte, že novely píše velmi zřídka.)

Filmová Temná věž, která přebírá zastřešující název Kingovy oktalogie, začíná uprostřed noční můry chlapce Jakea Chamberse (Tom Taylor). V ní vidí temný svět, kterému vládne Muž v černém (Matthew McConaughey), jehož jedinými ambicemi je rozsévat zmar a nadobro zbořit Temnou věž – kolosální černou stavbu, která stojí uprostřed světů a brání je před nekalostmi přicházejícími zvnějšku.

Idris Elba (vlevo) ve filmu Temná věž | Foto: Falcon

Jake také vidí Pistolníka (Idris Elba), ochránce dobra a posledního svého druhu, který se zapřísáhl zbavit svou zemi, Středosvět, tohoto tyranského kouzelníka. A zatímco se Temná věž otřásá pod útoky čarodějovy ultrazlosynské zbraně, otřásá se v ozvěně na ně i Země. Kromě Jakea ale nikdo nevěří, že jeho sny nejsou pouze představami.

Ukázkově průměrná akční komedie. Přisprostlý Zabiják a bodyguard se snaží přežít cestu po Evropě

Číst článek

Špatný druh chaosu

Když už konečně začne dávat mytologie Středosvěta a jeho propojení s naším světem smysl, film se poněkud urychleně a možná až příliš jednoduše uzavře. A to navíc takovým způsobem, jaký je vhodný spíše pro úplný konec příběhu než pro první část pokračující série.

Pokud jste se o Temné věži dozvěděli až v kinech, budete sledovat zajímavé, ale dějově poněkud standardní fantasy s dvěma megahvězdami ve vedlejších rolích, které si hlubší charakterové analýzy schovává na další díly. Jestli jste ale na film přišli už jako fanoušci původního textu, velmi brzo zjistíte, že se před vámi odvíjí znatelně rozdílný příběh od toho, který King 30 let vytvářel.

Z filmu Temná věž | Foto: Falcon

V něm je totiž hlavním aktérem právě pistolník Roland Deschain, který napříč osmi romány naráží na cestě za Temnou věží na překážky, protivníky i dočasné pomocníky. Ze značné škály zákonitostí, světů a jejich možností nakonec snímek využije jen minimální zlomek. Zbaví se však tím naneštěstí i Kingova rukopisu, kdy se například uprostřed knihy zcela změní žánr nebo se autor objeví jako jedna z postav.

Jak to u knižních adaptací bývá, všechno je mnohem komplikovanější, než se z filmu může zdát. U Kinga to ale platí nejméně trojnásobně.

The Dark Tower

akční fantasy
USA, 2017, 95 min
Režie: Nikolaj Arcel
Hrají: Matthew McConaughey, Idris Elba, Katheryn Winnicková, Tom Taylor

Hodnocení: 50 %

A jelikož v omezeném čase museli tvůrci alespoň nastínit pravidla systematického chaosu Kingovy fantazie, nezůstalo už moc pro představení klíčových postav. Elba a McConaughey si ale vystačí i s tím málem, co dostali. Britský herec má sice daleko do Clinta Eastwooda, podle kterého byl Pistolník modelován, jeho charisma a šarm ale dělá postavu Rolanda Deschaina jemu vlastní.

McConaugheyho Muž v černém svými schopnostmi zase trochu vykrádá Kilgrava z marvelovské Jessicy Jones, svou zlodušskou delikátností nás na to však nechává celkem poklidně zapomenout.

Podle prvotních reakcí ze zahraničí se dá předpokládat, že Temná věž naštve knižní příznivce, plně neuspokojí ale ani diváky, kteří byli pistolníkovým příběhem dosud nepopsaní. Dá se tak říct, že snímek funguje především jako 95minutový trailer na knižní sérii.  

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme