Tom Hardy už si zase hraje sám se sebou. Pokračování filmového Venoma ale drží své šílenství na uzdě

Tom Hardy jako Eddie Brock se slepicí a symbiontem Venomem ve snímku Venom 2: Carnage přichází | Zdroj: Falcon

Do světa komiksového Venoma přišla britská revoluce. Ani v režii Andyho Serkise se ale téhle mezidruhové romanci lomeno buddy komedii nedaří vymanit z jistot a dohledu velkého studiového bratra, a stát se tím naprosto vyšinutým brakem, kterým by tolik chtěla být. Akorát se na rovince možná párkrát pustí řídítek.

Recenze Sanatorium Ravencroft Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je to příběh starý jak sám čas: kluk se zasnoubí s dívkou. Kluk zradí dívku v honbě za novinářským sólokaprem. Kluk přijde o dívku, ale zato při prozkoumávání supertajné vědecké laboratoře vstřebá mimozemského symbionta, který ovládne jeho myšlenky a přiměje ho uhryzávat lidem hlavy.

Nakonec kluk se symbiontem zjistí, že bez sebe nedokážou žít – a to v řadě ohledů doslova, protože ten nepořádek, co za sebou jejich setkání zanechalo, se bez vesmírné intervence a občasného zásahu lidské ruky jen tak schovat nepodaří.

Bondovka Není čas zemřít vzdává poctu staronové éře špionského hitu i svému zlomenému hrdinovi

Číst článek

Na začátku Carnage přichází, jak zní podtitul pokračování filmového Venoma, za sebou Eddie Brock (Tom Hardy) spolu s titulním mimozemským příživníkem mají několik měsíců společného bytí. A začíná je dohánět pořádná partnerská ponorka.

Po Eddieho obývacím pokoji se povalují prázdné obaly od čokolády, základ symbiontí vegetariánské stravy, a po nábytku se prohánějí slepice, které Venom kvůli rozkvétajícímu mezidruhovému přátelství odmítá sežrat.

Do toho se Eddie marně snaží vloudit do přízně své bývalé snoubenky Annie (Michelle Williamsová) a získat si na svou stranu detektiva Mulligana (Stephen Graham), kterému byl přidělen jeho případ. Neúspěšně zatím končí i rozhovory s uvězněným sériovým vrahem Cletem Kasadym (Woody Harrelson), od nichž si Eddie slibuje kýžený návrat na reportérské výsluní.

Pořádný průšvih – jak pro poklidné přežívání Venoma se svým lidským hostitelem, tak pro nicnetušící obyvatele San Francisca – nicméně přijde až ve chvíli, kdy se psychopatický Kasady při jedné z návštěv zakousne Eddiemu do ruky, a tím spolu s jeho krví pozře i část vesmírného organismu.

Až sem to zní, jako že by venomský sequel mohl být takovým svěžím křížencem mezi Jekyllem a Hydem, Válkou Roseových a nějakou béčkovou řízkárnou. Pokud jste ale doufali, že se tvůrci po komerčním úspěchu prvního dílu osmělí a konečně do příběhu o stvoření lačnícím po lidských mozcích pustí krev a násilí, které se neschovává za rychlými střihy, musím vás zklamat.

Ačkoli to vypadá, že napodruhé Hollywoodu došli američtí herci, Carnage přichází jako filmový následovník zůstává v mnohém věrný svému předchůdci. Navazuje v dějové poťouchlosti i špatných replikách, a oprašuje dokonce i levné paruky nebo lacině působící trikové kousky.

Když už ale scénář nechává Harrelsonova zrzavého pošuka před popravou citovat Shakespeara a Naomie Harrisovou nutí zpátky do kostýmu z Pirátů z Karibiku, tak trochu chcete, aby snímek nahodil jedenáctou úroveň bizáru z deseti možný. Místo toho se ale celou dobu drží na velmi pohodlné čtyřce.

Venom 2: Carnage přichází

akční sci-fi
USA, 2021, 97 min
Režie: Andy Serkis
Scénář:
Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams, Woody Harrelson, Naomie Harris, Stephen Graham, Reid Scott

Hodnocení: 40 %

Vyznívá to proto tak, že druhý Venom podniká bezpečný kalkul a dovolí si být šílený jen v jasně vyměřených mezích toho, co projde přes mladistvý rating a zajetá kritéria marvelovského universa, ke kterému je série s Tomem Hardym připojena tak trochu bokem.

Právě Hardy, který je pod filmem podepsaný jako jeden z autorů námětu, z toho vychází jako jasný vítěz. Může si totiž maniakálně pobíhat po prostoru, bavit se sám se sebou a smrkat do ručníku. A co bych byla za člověka, kdybych něco namítala k tomu, že si Hardy za peníze velkého filmového studia hraje sám se sebou?

Pokud má něco naznačovat potitulková scéna, pak asi zejména to, že ta skutečně ambiciózní dobrodružství teprve Eddieho Brocka s Venomem čekají.

Snímek Venom 2: Carnage přichází měl v českých kinech premiéru 14. října.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme