Kultovní Vetřelec si našel nové oběti. Opět doplatily na svou hloupost

O novém Vetřelci s podtitulem Covenant se dá s jistotou tvrdit, že jde o koncert Michaela Fassbendera – což může být bráno jako pocta jeho hereckému umění, ve skutečnosti to ale prostě odkazuje na fakt, že se v jedné z vrcholných scén filmu jeho dvě alterega učí navzájem hrát na flétnu. A není to překvapivě nejdivnější část jejich setkání.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Vetřelec: Covenant

Z filmu Vetřelec: Covenant | Foto: cinemart

Minulá epizoda Doctora Who to podala nejlépe, když otevřela svou kosmickou zápletku slovy: „Vesmír, poslední hranice. Poslední, protože se nás snaží zabít.“ A i přesto, že do žánru vesmírného umírání v uplynulých letech významně přispěly také snímky typu Život, žádná filmová série v tom ještě nikdy nebyla úspěšná tolik jako právě Vetřelec.

Král Artuš: Legenda o meči je typický Ritchie, jenom ve špatné době

Číst článek

V kultovní sérii, která se rozvinula z filmu Ridleyho Scotta z roku 1979 a nyní čítá už šest dílů, totiž vesmír typicky svede naivní posádku kosmické lodi pomocí neznámého nouzového volání do náruče jisté smrti.

Totožnou dějovou linku teď následuje i Covenant, v němž kolonizační loď stejného názvu cestuje na vzdálenou planetu, aby začala nový život. Zhruba sedm let od jejich destinace ale počítač s povědomou přezdívkou Matka přijme volání o pomoc, které vysílá neprozkoumaná, ačkoli na první pohled obyvatelná planetka v podstatně větší blízkosti.

Z filmu Vetřelec: Covenant | Foto: cinemart

Lákadlo nového domova dalece převáží představu dalších několika let v kryospánku u všech členů posádky s výjimkou jednoho. A pokud nás vetřelecká série už něco stačila naučit, pak je to, že nejskeptičtější postava většinou přežije a ti s nejméně rozvinutým charakterem zemřou jako první – nebo alespoň nejzbytečnější smrtí.

Podle plánu režiséra Ridleyho Scotta Covenant navazuje 10 let po Prometheovi a zároveň otvírá trilogii, která by měla dějově předcházet původnímu Vetřelci. Jak Scott hodlá postupně degradovat počítačový systém a vybavení vesmírných lodí, zatím zůstává nejasné, jisté však je, že bude v následujících dílech hrát klíčovou roli Michael Fassbender.

Z filmu Vetřelec: Covenant | Foto: cinemart

Ten si v Covenantu střihl hned dvojroli – androida s božským komplexem a hlasem satelitní navigace Davida (známého už z prequelu Prometheus) a jeho mladšího a systémově vyspělejšího „bratra" Waltera. Jejich setkání pak vede k několika psychologicky nejzajímavějším i nejbizarnějším scénám, které obsahují například hraní na flétnu nebo konverzační souboje v odlišných akcentech.

Divák dostane přesně to, co se dá od scottovského Vetřelce očekávat: dlouhé průzkumné záběry, kontrastování krásy s hororem, mrazení v zádech, umírání postav při zvláštních událostech, a především tradiční vylézání mimozemských obludek lidskými ústy i břichem.

VETŘELEC: COVENANT
sci-fi horor
USA, 2017, 122 min
Režie: Ridley Scott
Hrají: Michael Fassbender, Katherine Waterstonová, Billy Crudup, Danny McBride a další
Hodnocení: 50 %

Na rozdíl od originálu už ale zápletka nestojí na korporátní chamtivosti, nýbrž na staré dobré lidské hlouposti a přehlídce špatných rozhodnutí. Místo plíživého pocitu děsu a gradujícího napětí navíc možná až moc vsází na lekačky a přítomnost známé mimozemské postavy.

Zajímavý je také určitý paradox, který Covenant vytváří. Těm, co neviděli Promethea, totiž nebude dávat příliš smysl. Na druhé straně ale zase těm, co znají původního Vetřelce, bude připadat jako úplná vykrádačka.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme