Ukázkově průměrná akční komedie. Přisprostlý Zabiják a bodyguard se snaží přežít cestu po Evropě

Samuel L. Jackson a Ryan Reynolds ve filmu Zabiják a bodyguard | Zdroj: Vertical Ent.

Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson hrají Ryana Reynoldse a Samuela L. Jacksona v roadtripové akční komedii, která vsází na ohrané hitovky, sprostá slova a komediální tandem nepravděpodobných parťáků, jak by je svedli zahrát jen Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson.

Recenze Londýn / Manchester / Haag Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od doby, co se Ryan Reynolds představil v kinech jako Deadpool (ten z roku 2016, ne ten z X-Men Origins), je velmi těžké určit, kde osobnost kanadského herce začíná a komiksový antihrdina s prořízlou pusou končí. Obzvlášť vezmeme-li v úvahu, že tak Reynolds vystupuje ve většině svých rolí i ve veřejném životě.

Když tedy jako Michael Bryce, profesionální bodyguard s prvotřídním ratingem, musí dostat svého bývalého protivníka Daria Kincaida s tváří a charakterem Samuela L. Jacksona k soudu v Haagu, kde má vypovídat proti běloruskému diktátorovi Dukhovičovi (Gary Oldman), začne divák přemýšlet, jestli náhodou nezašel na hvězdně obsazenou parodii.

Z filmu Zabiják a bodyguard | Zdroj: Vertical Ent.

Zhrzený agent Bryce totiž mluví podobně jako Deadpool/Reynolds, přičemž Samuel L. Jackson nejspíš ke své roli ani nepotřeboval scénář – a i kdyby snad ano, polovina replik byla stejně sprostá slova.

Akční hrdinka podle mužské fantazie. Atomic Blonde přebírá nejhorší kvality Jamese Bonda

Číst článek

Satirický nádech navíc podporuje i jeden z plakátů ke snímku, který je až na kostýmy přesnou kopií plakátu k romantickému thrilleru Osobní strážce s Whitney Houstonovou.

Na to, aby Zabiják a bodyguard byl skutečně parodií, má ale snímek až moc originální zápletku a bere se příliš vážně – a to i přesto, že Oldman jako ústřední slovanský záporák zapadá do stereotypu britského herce v roli zlosyna a Salma Hayek jako Kincaidova manželka podřezává krky běsnícím štamgastům rozbitými lahvemi od piva za zvuku Hello od Lionela Ritchieho.

Salma Hayek a Samuel L. Jackson ve filmu Zabiják a bodyguard | Zdroj: Vertical Ent.

A tak se Reynolds s Jacksonem v tomto nezvyklém roadtripovém snímku (ale už trochu více povědomé akční komedii) prourážejí z Manchesteru přes Dover a Amsterdam až do Haagu. Praze přitom zůstane jen rozhořčená zmínka. Jejich dialogy jsou ale natolik zábavné, že divák málem zapomene, že už tohle všechno někde viděl.

Zabiják a bodyguard

akční komedie
USA, 2017, 118 min
Režie: Patrick Hughes
Hrají: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Elodie Yungová, Salma Hayek

Hodnocení: 55 %

Zabiják a bodyguard nicméně moc dobře ví, že v žánru buddy-komedií kdovíjak hluboký zářez neudělá, a proto si užívá tu místy bláznivou jízdu, dokud trvá. A je nutné zmínit, že ve výsledku trvá přeci jenom zbytečně dlouho.

Přestože je obsazení různých národností příjemné a přehlídka veskrze neschopných zaměstnanců bezpečnostních složek dostatečně komická, nakonec by stejně nic z toho nefungovalo nebýt přirozeného charismatu dvojice protagonistů. Jestli tedy od návštěvy kina neočekáváte víc než přisprostlé pobavení, ze Zabijáka a bodyguarda odejdete spokojení.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme