Ukázkově průměrná akční komedie. Přisprostlý Zabiják a bodyguard se snaží přežít cestu po Evropě

Samuel L. Jackson a Ryan Reynolds ve filmu Zabiják a bodyguard | Zdroj: Vertical Ent.

Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson hrají Ryana Reynoldse a Samuela L. Jacksona v roadtripové akční komedii, která vsází na ohrané hitovky, sprostá slova a komediální tandem nepravděpodobných parťáků, jak by je svedli zahrát jen Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson.

Recenze Londýn / Manchester / Haag Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od doby, co se Ryan Reynolds představil v kinech jako Deadpool (ten z roku 2016, ne ten z X-Men Origins), je velmi těžké určit, kde osobnost kanadského herce začíná a komiksový antihrdina s prořízlou pusou končí. Obzvlášť vezmeme-li v úvahu, že tak Reynolds vystupuje ve většině svých rolí i ve veřejném životě.

Když tedy jako Michael Bryce, profesionální bodyguard s prvotřídním ratingem, musí dostat svého bývalého protivníka Daria Kincaida s tváří a charakterem Samuela L. Jacksona k soudu v Haagu, kde má vypovídat proti běloruskému diktátorovi Dukhovičovi (Gary Oldman), začne divák přemýšlet, jestli náhodou nezašel na hvězdně obsazenou parodii.

Z filmu Zabiják a bodyguard | Zdroj: Vertical Ent.

Zhrzený agent Bryce totiž mluví podobně jako Deadpool/Reynolds, přičemž Samuel L. Jackson nejspíš ke své roli ani nepotřeboval scénář – a i kdyby snad ano, polovina replik byla stejně sprostá slova.

Akční hrdinka podle mužské fantazie. Atomic Blonde přebírá nejhorší kvality Jamese Bonda

Číst článek

Satirický nádech navíc podporuje i jeden z plakátů ke snímku, který je až na kostýmy přesnou kopií plakátu k romantickému thrilleru Osobní strážce s Whitney Houstonovou.

Na to, aby Zabiják a bodyguard byl skutečně parodií, má ale snímek až moc originální zápletku a bere se příliš vážně – a to i přesto, že Oldman jako ústřední slovanský záporák zapadá do stereotypu britského herce v roli zlosyna a Salma Hayek jako Kincaidova manželka podřezává krky běsnícím štamgastům rozbitými lahvemi od piva za zvuku Hello od Lionela Ritchieho.

Salma Hayek a Samuel L. Jackson ve filmu Zabiják a bodyguard | Zdroj: Vertical Ent.

A tak se Reynolds s Jacksonem v tomto nezvyklém roadtripovém snímku (ale už trochu více povědomé akční komedii) prourážejí z Manchesteru přes Dover a Amsterdam až do Haagu. Praze přitom zůstane jen rozhořčená zmínka. Jejich dialogy jsou ale natolik zábavné, že divák málem zapomene, že už tohle všechno někde viděl.

Zabiják a bodyguard

akční komedie
USA, 2017, 118 min
Režie: Patrick Hughes
Hrají: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Elodie Yungová, Salma Hayek

Hodnocení: 55 %

Zabiják a bodyguard nicméně moc dobře ví, že v žánru buddy-komedií kdovíjak hluboký zářez neudělá, a proto si užívá tu místy bláznivou jízdu, dokud trvá. A je nutné zmínit, že ve výsledku trvá přeci jenom zbytečně dlouho.

Přestože je obsazení různých národností příjemné a přehlídka veskrze neschopných zaměstnanců bezpečnostních složek dostatečně komická, nakonec by stejně nic z toho nefungovalo nebýt přirozeného charismatu dvojice protagonistů. Jestli tedy od návštěvy kina neočekáváte víc než přisprostlé pobavení, ze Zabijáka a bodyguarda odejdete spokojení.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme